8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Почина папа Бенедикт XVI

Той е първият глава на Римокатолическата църква, който се оттегли по свое желание, от Средновековието насам

На 95 години, след тежко боледуване, почина папа Бенедикт XVI. Германецът беше глава на Римокатолическата църква от 2005 до 2013 година, съобщиха световните агенции.

„С болка на сърцето трябва да ви известя, че Бенедикт XVI, оттеглилият се папа, почина днес в 9.34 ч. в манастира „Матер Екселие“ във Ватикана,“ заяви говорителят на църковната държава Матео Бруни.

Бенедикт, който като гражданин се казваше Йозеф Рацингер, почина на 95-годишна възраст. Германският папа беше начело на Католическата църква в периода 2005-2013 година. Той е първият глава на Римокатолическата църква, който се отказа от папството по собствено желание, от Средновековието насам, припомня „Дойче веле”.

Рацингер е роден на 16 април 1927 година в баварското градче Марктл на река Ин. През 1951 получава проповеднически сан, но първоначално се насочва към науката. През 1977 Рацингер става епископ на Мюнхен, а през 1982 година папа Йоан Павел II го взима на висока позиция във Ватикана. През 2005 година германският кардинал наследява на папския престол легендарния „полски папа“.

След осем години на трона на Свети Петър, през 2013 Бенедикт XVI неочаквано напусна поста си и отгава до последния си дъх живя в уединение във Ватикана. За последен път се върна в Германия през лятото на 2020 година, за да изпрати в последния му път своя брат.

Бенедикт беше първият папа, който лично се срещна с жертви на сексуални посегателства в системата на Католическата църква. Напоследък обаче към него бяха отправени сериозни обвинения заради начина, по който бяха третирани случаите на такива посегателства в Мюнхенската епископия.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles