11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Почитаме жертвите на комунистическия режим

Така нареченият Народен съд издава 2730 смъртни присъди, Цола Драгойчева спала най-добре след изпълнението им

На 1 февруари прогресивната общественост почита жертвите на комунистическия режим. Преди 78 години, на този ден, но пред 1945-та посрещат смъртта си регенти, депутати, офицери, министри, общественици по издадени им присъди от Първи състав на т. нар. Народен съд. Въпросният съд, който е абсолютна паради по смисъла на и на международното право издава 2730 смъртни присъди.

Присъдите са изпълнени в масимално кратък срок

На смърт са осъдени 8 царски съветници, 22-ма министри от правителствата след 1941 година, 67 народни представители и 47 генерали и висши офицери. Присъдите са изпълнени още същия ден. Хората пък са задължавани да излизат на митинг в подкрепа на присъдите и да хулят осъдените. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души, а още хиляди са убити.

Народният съд е извънреден съдебен орган, създаден след окупацията на Царство България от Червената армия и преврата на 9 септември 1944 г. от властта на Отечествения фронт. Органът, създаден в нарушение на действащата по това време Търновска конституция, функционира от декември 1944 г. до април 1945 г. Народеният съд издава общо 9550 присъди в 135 съдебни процеса, като сред осъдените са не само политици и военни, а и писатели, художници, журналисти.

Тълпата е насъсквана да крещи срещу осъдените

За разлика Нюрнбергският трибунал постановява само 14 смъртни присъди на видни нацисти. След издаването на присъдите в София чуждестранният журналист Волфганг Бретхолц пита Цола Драгойчева какво мисли за присъдите и „спешното” им изпълнение. Тя е пределно откровена с присъщия за комунистите цинизъм.„Никога в живота си не съм спала толкова добре, както в утрото на екзекуцията”, отговаря му Драгойчева.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

Поклон пред паметта на жертвите!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles