12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Почитаме паметта на св. Екатерина

На днешния ден Светата Правослвна църква чества паметта на света великомъченица Екатерина. Sledvayme.net поздравява всички, който носят прекрасното име на св. Екатерина.

Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост. На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир. На същия ден: Царицата – Августа, жена на цар Максимин, успяла да види Екатерина, да беседва с нея и повярвала.

Узнала за чудесата, станали по време на нейните мъчения, вън от двореца гръмко изобличила царя за жестокостта му и тя била посечена с меч. Порфирий с 200 войници погребали с почести царицата, и като изповядвали, че и те са християни, били посечени с меч. На същия ден: Св. великомъченик Меркурий – войник, скитянин. За вярата Христова пострадала в III век.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles