14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Православен и католически мъченици на обща икона

Нарисува я отец Добромир Димитров, единият образ е на Франц Ягерстатер, другият на Александър Шморел, обезглавени и двамата от фашистите

Български православен свещеник нарисува обща икона на двама съвременни светии – мъченици з вярата. Интересното е, че единият от тях е православен, а другият е католик. Това са съответно Александър Шморел и Франц Ягерстатер (Егерштетер, Franz Jägerstätter). Зограф е отец Добромир Димитров, който служи в Кент – Великобритания.

Отец Добромир Димитров

Той е роден през 1976 г. в Русе. Завършил е магистратура по иконография (2002 г.) и теология (2006 г.) в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. От 2008 г. е преподавател по църковно право там. Ръкоположен е за клирик на Българската православна църква през 2001 година. Отец Добромир е високо образован, ерудит, както се казва широко скроена личност, което го държи далече от крайните конфесионални пристрастия, като това съвсем не означава, че това е отстъпление от православната му вероизповедност. Умението да вниква в душевността и познанията му и с историята на съвременното мъченичество за Христа го провокират да изрисува иконата на Александър Шморел и Франц Ягерстатер, умъртвен на 9 август 1943 година.

Кой е Франц Ягерстатер?

Съвременният мъченик за вярата е австриец. Роден е на 20 май 1907   Санкт-Радегунд, Австрия. Глотиниран е на 9 август 1943 в Бранденбург-на-Хафеле, Германия.

Франц Ягерщатер

По произход и препитание е селянин, вярващ и твърдо отстояващ пацифизма. Прехранва семейството си от селскостопанската продукция, която произвежда, подпомага църквата с доброволен труд. Франц Ягерстатер категорично се обявява срещу аншлуса и отказва да се бие на страната на нацистите през Втората световна война. Заради това той е арестуван, а след това и екзекутиран през 1943 година. След края на войната е реабилитиран от австрийските власти посмъртно. На 1 октомври 2007 г. Франц Ягерстатер беше причислен към лика на блажените от папа Бенедикт XVI. Беатификацията се състоя в катедралния храм в Линц на 26 октомври същата година. На нея присъства неговата 94-годишна вдовица и трите му дъщери. Католическата църква очита паметта му на 21 май.

Кой е Александър Шморел?

Мъченикът Александър Мюнхенски (Шморел) е антифашистки активист от студентската организация „Бяла роза”. Екзекутиран е от хитлеристите на 13 юли 1943 година.

Александър Шморел

Това се случило в мюнхенския затвор „Штаделхайм”. Той бил обезглавен на гилотината заради проповед за покаянието и изповядването на православната вяра. Канонизиран е по инициатива на Берлинско – Германската епархия на Руската православна задгранична църква на 4-5 февруави 2012 година. Александър Шморел е първият мъченик на т. нар. Русское зарубежье, прославен съвместно от Руската православна задгранична църква и Московската патриаршия след възобновяване на тяхното канонично общуване през 2007 година. Паметта му се почита на 30 юни (13 юли по стар стил).

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles