8.5 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Православен хор от града на св. Сергий Радонежски с концерт в София

Православният хор на Варницката Православната гимназия „ Св. Сергий Радонежски” в Ростов Велики (Русия) изнесе Великденски концерт в края на Светлата седмица в Руския културно – информационен център в София.  Хорът, под диригентството на Матвей Переверзев

изпълни духовни песни от Рахманинов, Бортнянски и Чесняков. Изпълнителите бяха подготвили и българска народна песен, както и такава на суахили под съпровод на тимпан.

„Отличен хор, създаващ празник за душата”, коментира Старозагоският митрополит Киприян, който два дни преди концерта бе домакин  на хористите в Стара Загора.

Те са в България в рамките на поклонническото пътуване и по покана на софийската духовна семинария. Освен София и Стара Загора, момчетата са посетили още Неврокопска епархия и Рилския манастир.

В концерта в столицата взе участие и хорът на Подворието на Руската православна църква в София под диригентството на Василена  Ченова –Стефанова, който изпълни произведения от руски  и български композитори.

Освен Старозагорският митрополит Киприян, на концерта присъстваха архимандрит Пахомий –  ректор на Софийската духовна семинария и  настоятелят на Подворието архимандрит Васиан.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles