10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Правят евроцентър за обучение на спасители при бедствия и аварии

Парамедиците на БЧК тръгват с огнеборците при пожари

„България трябва да стане европейски център за обучаване на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи, както и да се направи модерно училище за обучение на парамедици за нуждите не само на България, а за цяла Европа“. Това заяви президентът на Световната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока, който е в нашата страна като гост на 66-то общо събрание на организацията.

По думите на председателя на БЧК акад. Христо Григоров вече се работи по този въпрос. Той уточни, че българската страна няма да има никакви финансови ангажименти. Всички необходими средства ще бъдат осигурени от чужбина.

Акад. Григоров обясни, че центърът ще бъде изграден върху имот на МВР, който не се използва и за който БЧК вече има съгласието на вътрешното ведомство. Въпросният терен е близо до базата на червенокръстците в село Лозен край София. Според председателя на организацията Министерският съвет ще гласува прехвърлянето на земята до седем-осем месеца.

„Имаме идея парамедици да се движат с линейките заедно с пожарните коли при подаден сигнал за пожар. Ако успеем да я реализираме, ще разтоварим до голяма степен държавата, но са необходими законодателни промени“, каза още акад. Григоров.

БЧК обучава такива специалисти по съвместна програма с Германския червен кръст.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles