8.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Правят национална аптечна карта по подобие на здравната

Национална аптечна карта по подобие на здравната ще бъде направена в страната скоро. Подготовката й да бъде стартирана прие парламентът с  промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Въпросните промените са внесени от Министерски съвет и дебатите по тях се проведоха в четвъртък в края на пленарния ден. Със законопроекта се предлага създаване на Национална аптечна карта, чрез която ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти, осигурявани от аптеки, и ще се идентифицират областите, общините и населените места с недостиг от аптеки.

С предлаганите нормативни промени се цели изпълнение на ангажиментите, възложени с Министерския съвет от 2018 г. за приемане на мерки за трансформация на модела на административно обслужване и създаване на условия за прилагане на европейски регламент и директива. С цел осигуряване на възможности за конкуренция между участниците на пазара изрично се забранява един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles