10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Правят предварителни списъци за маски

БЛС: Хората с температура звънят на 112, да не ходят при джипито

Хората, които искат санитарни маски си правят предварителни списъци в някои аптеки, тъй като този артикул вече го няма почти месец. Това съобщи Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, съобщава „Монитор“. Проучване на медиата е установило, че хората масово купуват и дезинфектанти, като най-много се търси спиртът. Вълев критикува здравните власти, че не са казали какво да правят фармацевтите в случай, че личните дезинфектанти свършат. По думите му в някои аптеки аптекарите вече правят сами дезинфектанти както за себе си, така и за клиентите.

Освен предпазни маски, вече няма и термометри във Варненските аптеки. Това съобщи на проведения Областен кризисен щаб, на който се обсъдиха превантивни мерки против разпространението на коронавируса д-р Дочка Михайлова, началник на Регионалната здравна инспекция във Варна. Останалите в някои складове маски ще бъдат преразпределени за летището и инфекциозната клиника. Подадени са и допълнителни заявки за предпазните средства. По информация на РЗИ два пъти в седмицата до варненското летище има полети до Бергамо, Италия. Преди дни е пристигнал самолет със 156 души, които не са били болни, но са под домашна карантина. На аерогарата лекари дежурят денонощно, термокамера там няма. „Имаме обаче Е-платформа, на която минимум 24 часа преди това се качва всякаква информация за последните 10 пристанища, съставът на екипажа, кога е правена смяната и задължително попълнена здравна декларация за хората“, обясни още д-р Михайлова.

30 проби на хора, завърнали се от страните коронавирус са изследвани. Всички те са отрицателни. Към момента заразен с Covid-19 няма. От пробите 19 са изследвани във Военно-медицинска академия, а 21 в Националната референтна лаборатория. Това заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с нова инфекция. Той увери, че се работи с китове, приети във всички Европейски страни.

Председателят на оперативния щаб за пореден път увери, че в момента,в който се установи положителен за коронавирус пациент, това ще бъде оповестено чрез средствата за масова информация.

Взети са проби и на отбора на Лудогорец, който пътува до Италия за мач от турнира Лига Европа срещу Интер. Проф. Мутафчийски разказа, че те са били с лични предпазни средства вкслючително и ръкавици. Футболистите не са се движили пешком в града, а само в автобуса, с тях са пътували лектари. Взети са им проби, които ще бъдат готови най-късно до понеделник. Тестовете са тях са купени с пари на „Лудогорец“.

Не се прикриват положителни проби за коронавирус, категоричен бе проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Нямаме съмнения за резултатите от никоя проба за коронавирус. Ако има такива, се пускат допълнителни изследвания с други тестове в лабораторията, заяви микробиологът.

По думите му вече е доказано, че този коронавирус не е така опасен за бебетата и новородените, както е например грипния вирус. Проф. Кантарджиев поясни, че той не е опасен за младите и здравите хора, опасен е за възрастните хора така, както е опасен и грипния вирус.

Тази година няколко хиляди души са починали от грип, въпреки че епидемията беше малка, каза той.

Пациентите, преминали през траничните пунктове ще обявяват своите имена, ЕГН и кой е личният им лекар. Идеята е да имаме информация за нашите пациенти. Това се отнася най-вече за тези, които пристигат у нас от Китай и Италия, заяви членът на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова.

При кашлица и температура, човекът трябва да се свърше със своя лекар, а не да ходи в кабинета му. Идеята е да не бъдат заразени чакащите други болни, поясни д-р Николова, която е общопрактикуващ лекар.

По думите й джипито преценява дали пациентът трябва да бъде поставен в 14-дневна карантина или не. След като пациентът се обади и личният лекар прецени, че става дума за възможен случай на коронавирус, на свой ред той се обажда на телефон 112, за да му бъде осигурен специализиран транспорт до най-близката болница с инфекциозно отделение, подготвено за посрещане на новата зараза. Д-р Николова обясни, че хората могат да звънят директно и на центровете за спешна помощ, като предвапрително обяснят, че имат опасения за коронавирус, за да им бъде изпратена специално оборудвана кола и медицински екип.

Oгнищaтa нa кoрoнaвируca oт нoв тип зaпaзвaт пoтeнциaлa cи дa прeрacнaт в пaндeмия и Cвeтoвнaтa здрaвнa oргaнизaция (CЗO) e гoтoвa дa oкaжe пoмoщ нa вcички зaceгнaти cтрaни, зaяви ръкoвoдитeля oргaнизaциятa Тeдрoc Гeбрeйecуc.

Часовете от понеделник започват с уроци по хигиена, съобщи директорът на 119 училище в София Диян Стаматов. Самата хигиена във връзка с превенцията срещу коронавируса. Той е разпоредил чиновете и стаите да се дезинфектират всеки ден.

Шуменско училище пък от понеделник ще има инсталирана термокамера на входа, която да следи за състоянието на учениците. Дежурни учители ще връщат тези от тях, които са с повишена температура.

Във връзка с препоръките да не се организират масови събития на закрито президентът Румен Радев отмени традиционният прием в Централния военен клуб в столицата по случай 3 март, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Той и вицето му Илияна Йотова обаче ще вземат участие в тържествената програма, с която ще бъде отбелязан Националният празник на България.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles