20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Праз лук с картофи

Празият лук е истинска витаминозна бомба. През зимата, когато на пазара плодовете и зеленчуците се предимно оранжерийни и не така богати на полезни вещества, той е от малкото растения за нашата трапеза, който се запазва целогодишно с всички ползи за организма ни, заложени в него от природата.

АВАНТИ – вижте къде, ТУК

Този сорт лук е богат на витамините С и В6, а също така и на магнезий, мед и калций.  Това го прави изключително полезен за храносмилателната система. Същевременно той подпомага сърдечно-съдовата дейност, като честата му употреба (поне веднъж седмино по 100 г) осуетява развитието на атеросклерозата. Празият лук е мощен антиоксидант.  Ползите му са несравнимо повече от неблагоприятните ефети. Той не се препоръчва за честа употреба единствено на хората с бъбречно-каменна болест.

Заради всичките му тези ползи той е бил на почит още в Древния Египет. Летописите разказват, че фараонът Хеопс подарявал на заслужилите жреци сто кани бира, един бивол, хиляда круши и сто връзки праз лук.  Този сорт лук е бил неизменно и на трапезата на елините и римляните. Саксонските племена пък,  при битки окичвали шлемовете си с пера от праз лук.

От него могат да се приготвят разнообразни салата, както и ястия.

Едно от тях е постно и е напълно подходящо за християни, които в момента говеят предколедно. То е много вкусно и е отлично предястие, може да се ползва и за гарнитура към месо.

Празът с картофи на фурна се приготвя лесно. Към него идеално върви червено вино или бира. Всичко за доброто настроение на вашата трапеза – в АВАНТИ. Вижте ТУК.

Продукти за 4 порции: картофи – 6-7 средно големи или 5 големи, праз – един голям стрък или 2 малки, галета – 4 супени лъжици, олио или зехтин – 5 супени лъжици, сол – на вкус.

Приготвяне: В намазана с олио или зехтин тава се нареждат посолените изчистени картофи, нарязани на кръгчета. Върху тях се нарежда празът, нарязан на кръгчета. Полива се с ½ до 1 кафена чаша вода и мазнината. Поръсва се с галетата, пече се.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles