11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Предколедният календар дава награди за добри дела

Предколедният календар с дребни шоколадчета, който навлезе вече в търговските вериги и у нас, има дълбок християнски смисъл. Идеята е децата да бъдат възнаграждавани с по едно лакомство за всяко добро дело, извършено в 25-те дни преди Рождество Христово. В миналото тези календари са се изработвали от плат с пришити към тях бродирани джобчета, в които са поставяни тайно от хлапетата дребни подаръци за награда. Изработват ги още от картон и хартия, богато изрисувани. В последните десетилетия обаче хората ги купуват от всяка голяма магазинна верига.

Календарът, всъщност, се нарича адвентен по името на поста от латински.  

Във вековете, на Изток и на Запад постът, т.е. адвентът е имал различна продължителост, но краят му настъпва при залез слънце на 24 декември. Тогава започва Бъдни вечер при нас (Christmas Eve).

Адвентните календари се появяват през ХIХв. в Германия, сред протестантските семейства, които отбелязвали Голямото очакване с ежедневни молитви, четене на Библията и пеене на религиозни химни.

За да бъде отброяването до празника осмислено от децата като дни, в които трябва да се прави добро, родителите постепенно оформили календара, който се развил в различни варианти впоследствие. Смисълът обаче остава един и същ: Детето трябва да се научи да посрещне раждането на Иисус Христос като достоен, милостив и обичащ ближните си християнин. То доказва тези качества с по едно добро дело всеки ден.

Най-старият вариант на адвентния календар са 24 линии, начертани с тебешир върху касите на вратите. При всяко извършено добро детето изтривало по една от тях и получавало наградата от майките. След това бащите започнали да изрязват малки дръвчета от дървесина, които нарекли адвентни дръвчета. На тях закачали всеки ден по един стих от Библията, или флагче. Пак следвало лакомство.

В католическите страни в миналото първоначално започнали да насърчават децата всеки ден преди Коледа да поставят по малко слама и пера в кошче, за да може когато се роди бебето Иисус, да има мекичко легло.

В Австрия пък измислили „божествени стълби“  като разновидност на адвентния календар и за илюстрация на пристигането на Божия син на Земята. 

В Скандинавските страни една свещ била разделяна на 24 и всяка вечер бил изгарян по един сегмент.

Първият принтиран адвентен календар за деца бил отпечатен през 1904 г. в Германия. Той нямал „прозорчета“, състоял от две парчета картон – едното със стихове от Библията, а другото с 24 картинки за изрязване. Всеки ден децата трябвало да изрежат по една картинка и да я залепят на мястото и на календара, след като са прочели библейския стих обаче.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles