2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Предстои изравняване на възрастта за пенсиониране

И мъжете, и жените да завършват трудовия си стаж на 65 години

Изравняването на възрастта за пенсиониране за жените и мъжете е важен елемент за преодоляване на разликата в размерите на пенсиите, която се наблюдава между половете. Това се посочва в Доклад за равнопоставеността между жените и мъжете в Република България за 2021 г., публикуван за обществено обсъждане (виж ТУК).

Затова е предвидено плавно увеличаване и постепенно изравняване на пенсионната възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) за жените и мъжете, което следва да завърши при навършването на 65-годишна възраст и за мъжете и за жените през 2037 г.

В доклада се посочва, че средната пенсия при мъжете през миналата година е била 546 лева, а при жените – 389 лева, което показва сериозно изоставане на пенсиите на дамите от тези на мъжете. Разлика има и в средните пенсии за инвалидност поради общо заболяване, като при мъжете те са 337 лева, а при жените – 302 лева.

Повишаване на участието на жените на пазара на труда и намаляването на разликите в заплащането и доходите води до постигане на  равна степен на икономическа независимост, пише още в доклада. Според авторите му може да се каже, че във всички страни от ЕС участието на жените на пазара на труда е по-слабо от това на мъжете. Жените в трудова заетост работят по-малко часове и в по-нископлатени сектори и заемат по-ниски длъжности от мъжете, което води до значителни разлики в заплащането между мъжете и жените и в доходите.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles