8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Пред национална грипна епидемия сме

Спад на заболяванията се очаква чак в края на февруари

„Страната се намира пред  национална грипна епидемия”,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Епидемия вече е обявена в областите Монтана, Хасково, Сливен и Лом. Там учениците са разпуснати във ваканция. Женските и детските консултации са отменени, свижданията в болниците, домовете за медикосоциални грижи и тези за възрастни хора са забранени, за да се ограничи заразата. В някои общищи децата в детските гадини и ясли също са спрени.

Засега епидемична е обстановката в 2-3 области.

По думите на доц. Ангел Кунчев изпреварваща е заболеваемостта от грип при децата и учениците затова и ограничаването на учебните занятия в отделни общини предшества обявяването на епидемия.

„Антивирусното лечение до 48 часа от появата на грипно неразположение е ключово за болните”, подчерта главният здравен държавен инспектор.

„Ако се пропусне този момент, както беше с починалия гражданин в Смолян, след едни опити да се самолекува 4-5 дни вкъщи, това доведе до развитие на тежка дихателна недостатъчност и до смъртен изход“, предупреди той.

Според него пикът на болестта ще бъде  в началото на февруари. По думите му процентът на положителните изследвания мина 50 на сто през последните дни.

Спад в заболеваемостта ще започне към края на месец февруари.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles