18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Презервативите за млади във Франция вече безплатни

Те ще се предоставят в аптеките на тези, които са между 18 и 25 години, целта е да се намалят нежеланите бременности

Презервативите ще бъдат предоставени безплатно в аптеките за хората между 18 и 25 години. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон, съобщи france24, позовавайки се на AFP.

Целта е да се намалят нежеланите бременности.

„Това е малка революция за контрацепцията“, каза Макрон по време на здравен дебат с млади хора във Фонтен льо Конт, предградие на Поатие в Западна Франция.

Този ход идва, след като тази година правителството започна да предлага безплатен контрол на раждаемостта за всички жени под 25 години, като разшири схема, насочена към лица под 18 години. Така бе гарантирано, че жените няма да спрат да приемат контрацептиви само, защото не могат да си ги позволят заради цената.

Презервативите се заплащат на доставчиците вече от националната здравна система, ако са предписани от лекар или акушерка- мярка, предназначена за борба с разпространението на СПИН и други болести, предавани по полов път.

„Що се отнася до сексуалното образование като цяло, не сме много добри по тази тема. Реалността е много, много различна от теорията. Това е област, в която трябва много по-добре да образоваме нашите учители“, каза Макрон.

По време на дебата президентът на Франция носеше маска, което не е задължително. Той поясни, че го прави, тъй като спазва препоръките на здравните власти. „Изправени пред новото разпространение на епидемията… Мисля, че е добре да дадем пример, защото не искаме непременно да се връщаме към задължителното“, каза той.

Здравните власти във Франция препоръчват да се носят маски там, където има струпване на хора, както и да се направи бустерна доза ваксина срещу COVID-19.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles