9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

През зимата детето се нуждае от повече белтък

От ранна възраст водете борба със затлъстяването

През студените зимни месеци нужите на организма от някои елементи в храните, особено на детския, се повишават. Атмосферните условия благоприятстват развитието на вирусни и бактериални инфекции. Незрялата, все още, имунната система се натоварва повече, тъй като трябва да предпазва организма от тези инфекции. Изразходва се и повече енергия, за да се поддържа телесната температура. Терморегулацията, особено при кърмачетата също е недостатъчно развита. Затова и през зимните месеци се увеличават инфекциите на горните дихателни пътища.

През този сезон храненето има голямо значение за поддържането на доброто здраве. Разбира се, както и през останалото време на годината, менюто на детето и през студените месеци трябва да е съобразено с възрастта. При кърмачето няма разлика в храненето в зависимост от сезоните. Ако е на кърма, то получава само нея, което означава, че майката трябва да се храни здравословно съобразно с изискванията на сезона. Ако пък бебето приема заместител на майчиното мляко, във вида му няма сезонност.

Разнообразно меню

При по-големите деца правилото изисква всеки ден, без разлика на сезона, те да консумират различни продукти от петте главни хранителни групи: мляко и млечни продукти; месо, риба и яйца; хляб и зърнени храни; плодове и зеленчуци; варива. Това осигурява най-добри условия за растеж и здраве. Разнообразието обаче включва и различни храни от една съща група. Например вместо детето да изяде 200 г ябълки, по-добре му предложете по 50 г от 4 различни плода.

И все пак има известни разлики в детското хранене през зимата.

През този сезон децата, както и възрастните, са физически по-слабо активни. Поради това трябва да има балансиране на физическата активност и поетата храна. Още от най-ранна възраст започнете борбата с една от болестите на съвремието – затлъстяването. По-добре обърнете внимание на профилактиката, отколкото след години да лекувате заболяването и последиците от него.

През зимата има по-малко слънчеви дни и слънчевите лъчи падат по-ниско, затова храненето на детето трябва е насочено към профилактиката и на рахита.

Особено нужни през зимния сезон са антиоксидантите. Това са витамините С, А и Е, фолиевата киселина и минералите селен, цинк, желязо. Те укрепват организма през студените зимни месеци, повишават съпротивителните му сили, поддържат обмяната на веществата. Подходящи за детското меню през студените месеци са морковите, зелето, картофите, тиквата, цитрусовите плодове. За предпочитане е да предлагате на детето плодовете и зеленчуците сурови. Включвайте в менюто му преди всичко зеле. В него има витамин С, а във външните му зелени листа – провитамин А и минерални соли, крайно необходими на организма.

Ценна прясна храна е и празът, но запомнете, че витамините и минералните му соли са повече в горните зелени листа. От праз можете да приготвяте вегетариански кюфтета, крем-супа. И морковите са много полезни освен това се предлагат на пазара в прясно състояние през цялата зима.

Тиквата също е много подходяща за децата. Тя е по-богата на хранителни вещества от картофите. Съдържащият се в нея витамин С е 15 мг%, а каротинът й е в по-голямо количество в сравнение с морковите. Колкото по-оранжева или яркожълта е месестата част на тиквата, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Поради незначителната киселинност и нежната целулоза тя има леко слабително действие. Микроелементите в нея (желязо и манган) я правят подходяща храна при анемия. Тиквата е лесноусвоима, поради което е една от първите храни при захранването на детето. Може да я давате самостоятелно или да я включвате в различни ястия. Незаменима е особено през зимата, когато по-трудно могат да се намерят (а са и по-скъпи) пресни плодове и зеленчуци.

Замразените зеленчуци и плодове също са много полезни при условие, че ги размразявате бързо и при готвене ги изсипвате във вряла вода в тенджерата, а не ги затопляте постепенно.

На кърмачето плодовете и зеленчуците давайте под формата на прясно изцеден сок, а на по-голямото дете – като различни плодово-зеленчукови пюрета. Научете малчугана над 1 ½ год. да яде сурови плодове.

В детското меню групата на хляба и зърнените храни да е максимално разнообразна – житни, оризови, царевични, овесени.

През зимата за поддържането на доброто физическо и нервно-психично развитие на детето е необходима консумация на адекватно количество белтък. За ранната възраст за предпочитане е нетлъстото месо – телешко, пилешко, заешко. Особено висока е хранителната стойност на черния дроб, в който се складират витамин А, желязо, мед, цинк и други микроелементи. Той е богат и на витамини от група В, включително на В12. Навременното включване в храната на месо и жълтък предпазва детето от желязодефицитна анемия, като тя може да се прояви още на шестмесечна възраст поради изчерпване на запасите от желязо у майката и липса на внос с храната.

За поддържането на стабилна имунна система от значение е консумацията на риба и рибни продукти. Подходяща за деца е прясната или замразената риба. Не предлагайте на детето солена или пушена риба. Не забравяйте, че след размразяване рибата се разваля много бързо. За бебето може да приготвяте пюре от сварена риба.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles