10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Преиздадоха „Безбожието” на митрополит Методий Кусев

Поводът е 100 години от смъртта на първия Старозагорски митрополит, класическият труд е осъвременен текст

Университетското издателство „Свети Климент Охридски” издаде една от забележителните книги на православния митрополит Методий Кусев – първият митрополит на Стара Загора след освобождението. Тази година се отбелязват 100 години от неговата смърт. Неговият класически труд „Възпитанието в духа на християнството или безбожието“ е издаден за пръв път в 1895 година. Графичният дизайн и осъвременяването на текста на новото издание, според съвременните книжовни стандарти, са дело на журналиста Иван Стамболов – Сула.

Написаното от дядо Методий е насочено срещу социалистите и атеизма, което настройва ред социалистически дейци, като Никола Габровски, Георги Бакалов и други, които открито се противопоставят на позицията на владика, който защитава християнството и Църквата. Той от своя страна завежда двайсетина дела срещу тях за подронване на християнските устои на общестото. В труда си духовникът показва какво би се случило, ако бездуховността и социализмът възтържествуват в образователната система. Част от неговите прогнози се случват в следващите години, на следващите поколения.

Самата личност на дядо Методий Кусев е впечатляваща.   Роден е под светското име Тодор Йовчев Кусевич в Прилеп. Предполага се, че годината му на раждане е между 1838 и 1840 –та. Преди да приеме монашеството се включва активно в обществения живот – основава читалище „Надежда” в Прилеп. Включва се като четник в освобождаването на Македония. Приема монашество на 4 април 1873 година, на 14 юли 1896 г. е избран за Старозагорски митрополит. Той е от възрожденските личности, които рано прозират вредата от политическата намеса на Русия в политиката на България след Освобождението. По този повод той пише книгата „Погрома на България. Виновникът“. В нея той  обвинява руската политика за първата национална катастрофа на България.

Забележителни примери от неговия живот описва неговия първи биограф Коста Църнушанов. Единият от тях разказва, как митрополит Методий осуетява освещаването на храма под връх Шипка. Случката се разиграла през 1902 година. Идеята била това да направят руски духовници без участието на българи, тъй като по това време Българската православна църква била в схизма. Дядо Методий обаче не можел да преживее руснаци на осветят български храм и то в неговата епархия. Затова в нощта срещу денят на освещаването той събрал свещеници и осветили храма. Когато на сутринта дошли руснаците, владиката ги посрещнал на входа с думите:  „Ето, ние оветихме. Можете да влезете”.

По инициатива на митрополит Методий Кусев  е засадена гора и оформен парк „Аязмото” в Стара Загора. 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles