13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Пресвето Сърце Иисусово почитат католиците днес

Католическата Църква отбелязва днес (23 юни) Пресвето Сърце Иисусово. Тази набожност не съществува в Православната Църква. Тя се свързва с любовта на Бог Отец към човечеството, присъстваща напълно в Иисус, Който Той изпраща за нашето спасение.

Следването на тази любов е описана като житейска програма за всички християни от апостол Павел в посланието му  до Ефесяни: „Да можете да проумеете с всички светии какво е ширина и дължина, дълбочина и височина, и да узнаете Христовата любов, която превъзхожда всяко знание“.

„Желанието за отговор зависи от нас. На любовта се отговаря с любов. На личната любов се отговаря с лична любов, конкретизирана в служението. Ние сме в служба на тази любов с цялата наша реалност. Отдаваме себе си, посвещаваме се, даряваме се на Господа, та нашата готовност да Му помогне да направи видимо и ефикасно желанието Му да обича и да бъде близо до всички, казва в една своя проповед Нуно да Силва Гонсалвиш. – В традицията на почитта към Исусовото Сърце, освен посвещаването и даряването на нас самите, е важна идеята за възстановяването. Съзерцателното възстановяване в молитвата е фундаментално, но е неделимо от възстановяването, което означава обещание и действие. Ние се даряваме на Господа, за да възстановим света: да излекуваме раните, да подкрепяме правдата, да бъдем до онези, които се намират в най-голяма нужда, да покажем, че всички сме братя, защото Бог е Отец на всички. Така че да бъдем готови да възстановяваме един конкретен свят, защото истинското благочестие е неделимо от действието”, допълва проповедникът.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles