8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Пресметнете 7 неща преди да вземете първото куче

Кученце у дома звучи мило. Детето хленчи за домашен любимец при вида на всяко кутре на улицата. Докторът ви съветва да тичате сутрин за здраве, но нямате воля. Един пес ще ви помогне да изпълните съветите му. Ясно, въпросът е да изберете породата и да откриете мястото, от което ще вземете вашето куче.

Има обаче няколко неща, които трябва да пресметнете преди това.

Породисто или от приют

Най-напред имайте предвид, че като взимате породисто животно, не бива да мислите за парите. Мелесът от приюта може да ви ошушка до стотинка – ремонт заради скъсани тапети, наръфани обувки, уроци в кучешкото училище за корекция на поведението, изненадата на скрити заболявания. При породистите животни голяма част от тези рискове са избегнати.

Особеностите на породата

Изяснете си особеностите на породата, всяка е различна не само по външен вид, но и по характер и темперамент. Хрътките бягат много бързо и искат продължителни разходки с възможност за тичане всеки ден. Гончетата, териерите, сетерите, пойнтерите са ловци и спортсмени, също искат много бягане. Мопсовете, чихуахуа, пекенезите и пинчерите са кутрета – декорация, не изискват продължителни разходки.

Преценете размера и темперамента

Те имат значение. С неголямо куче ще се справите лесно, можете да го вземете на ръце в обществения транспорт. Трябва да вземете предвид темперамента и потенциалната агресивност на породата. Едни са спокойни, а други са като шило в торба. Към  последните спадат, например, джак-ръселът и ягтериерът. Въобще, териерите са подходящи най-вече за ловджии. Без задоволяване на ловните им инстинкти те могат да съсипят жилището ви.

Различните породи се характеризират с различна степен на контакт с човека. Има такива, като померан, които няма да слязат от ръцете ви, освен когато чуят, че се пълни купичката им с храна. Помислете добре защо ви е необходимо куче? Какво си представяте – лежите с него на дивана или правите кросове около стадиона.

Не робувайте на модата в породите

Ако сте се вдъхновили от кучето в някой филм, от неговия „ум”, замислете се за часовете дресировка. Те са останали зад кадър. Впрочем, дресировка да слуша е необходима за всяко куче, дори за дребните породи.

Впрочем, от мърляви развъдчици и купувачи страдат най-вече „кучетата от филмите”: хъски, далматинци, коли и прочие бетовеновци. От начало тях ги развъждат заради парите, а като не успеят да ги продадат, ги подаряват. Такива кучета, обикновено, са с проблеми в поведението.

Станете теоретик

Събирайте информация, не бързайте. Четете отзиви за породите, дори негативните. Ако детето иска куче, дайте му срок от една година, в която да чете за различните породи и да си избере една от тях. Дори можете да му подскажете да събира пари за него, които да добавите в сумата ви при покупката.  Така то ще има отговорност към животното, ще знае и цената на парите. За една година, ако желанието е мимолетно, ще премине, ако не, детето ще знае какво точно куче иска. Не взимайте животно, ако малчуганът е под 6-7 години. До тази възраст хлапетата възприемат животните като играчки, а не като живи същества.

Съставете бюджет за домашния любимец

Изучавайте цените на „вашата” порода, къде какво се предлага и за колко. Цената на самото куче е по-малката част от разходите. Изхранването му, ваксините и евентуалното лечение, дресировките са нещата, които дърпат от домашния бюджет постоянно.

Кучето от приют е евтино, но после …

После идват сложностите. На много от кучетата на улицата човекът не им е необходим.

Кучето от приют, ако е поотраснало, трудно ще свикне да не прави бели и мръсотии вкъщи, възможно е и да буйства. То е нещо като „черна кутия”, никога не знаеш какво ще излезе от нея. Като правило, тези животни имат поведенчески проблеми, а също и здравословни. За да се справите с тях, се искат здрави нерви и пари.

Какъв домашен любимец ще изберете, все пак, е въпрос на вашия избор. Често пъти стопанин и куче се харесват още при първата среща и стават неразделни.

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles