13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Пресно точно от кухнята на банатските българи

Пресно точно е закуска или десерт, според случая, от кухнята на банатските българи.  Тя наподобява много баницата, но се приготвя по-бързо, тъй като не се изисква специално разточане. „Следвай ме” продължава да ви запознава с кулинарните им особености, представяйки ви техни рецепти. Те са предоставени с любезното съдействие на сайта „Фалмис”.

Пресно точно е много подходяща закуска и за православните българи, които ще предприемат Великденския пост от месец март.

Продукти: 2 шепи брашно, 1 щипка сол, хладка вода.  За плънката – по избор: настъргани ябълки, настъргана тиква, сирене, вишни, канела, орехи, захар.

За банатските българи мярката „шепа” означава количеството, загребано с двете длани, а „кривач” – побиращото се в едната длан.

Приготвяне:

Омесва се средно меко тесто от брашното, солта и водата. Разточва се и се оставя да се отпусне. Слага се на маса, покрита с покривка, и се разтяга с ръце, докато може. Изрязват се краищата, полива се леко с олио, слага се плънката по избор (ябълките, тиквата, вишните като всяко от тях се поръсва и със захарта, смесена с канела). Навива се и се слага в тава. Преди печенето се полива отгоре с малко олио и се пече.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles