19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Признаци на дехидратация на кученцето

Дехидратацията се получава тогава, когато се достигне до дефицит на живителната течност в организма на кучето

Дехидратацията на кучето – особено, когато навън е горещо, може да бъде много опасна за здравето му и понякога – дори животозастрашаваща. За това винаги следете домашния ви любимец да има на разположение прясна вода и ако забележите някой от признаците за прекомерна загуба на течности в организма – не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар.

Най-ранният и забележим от стопаните признак е сухата лигавица. Ще забележите, че венците и езикът на кучето са лепкави или обратното – твърде сухи вместо нормалното – леко влажни. Слюнката може да стане лепкава или дори – леко да наподобява желе. 

Сред основните симптоми е загубата на еластичност на кожата.Ако течността в организма на животното е достигнала критичния минимум от десет процента или повече, то състоянието му е много сериозно и сами ще видите, че кожата ще ще остане в билото при прибиране и няма да се върне на мястото си. Това се нарича кожни палатки.

В началния стадий на дехидратация (7 от 10 процента) – времето за запълване на капилярите се забавя на три секунди. Ако са необходими между 4 до 5 секунди – това е индикация за тежка дехидратация и значи, че ситуацията е изключително опасна. Ще забележите и други признаци като хлътнали очни ябълки, неволни мускулни потрепвания и студени крайници. 

При кученца, които страдат от умерена до тежка дехидратация, се препоръчва да потърсите незабавна ветеринарна помощ. В голяма част от случаите бързите реакции на специалиста могат да са животоспасяващи за домашния ви любимец. Най-вероятно ще му  бъде назначена флуидна терапия за рехидратиране и връщане на електролитния (минерален) баланс в норма.

В зависимост от нуждите на вашето кученце, вашият ветеринарен лекар ще ви покаже как да прилагате флуидна терапия на вашето кученце у дома. 

При по-леките случаи, това, което можете да направите, е да накарате кучето си да пие вода. Понякога това е по-трудно, отколкото звучи!

Ще се наложи да бъде лекувана и основната причина за дехидратацията. Възможно е да са необходими специфични лекарства за контрол на диария и повръщане, за да се предотврати по-нататъшна загуба на течности. 

Други лекарства, в зависимост от диагнозата, като тези за лечение на диабет или бъбречно заболяване, също могат да бъдат необходими – особено при по-възрастни кучета.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles