19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Природни продукти чистят черния дроб. Кои са те?

Продуктите от природата – плодове, зеленчуци и нещата, които се произвеждат от тях без много преработки са истински дар за нашите органи и системи. С консумацията им ние се грижим за нашето добро здраве.

Няколко от тях чистят черния дроб и го подпомагат да работи по-добре. Препоръчва се те да се употребяват по-често и в по-големи количества не само от хората, прекарали хепатит и други заболявания на този орган, но и на всички, работещи в токсична среда, каквато например създават химическата промишленост и дори автосервизите.

Лимон и лайм – най-добрите помощници на черния дроб. Те стимулират изработката на чернодробни ферменти, способстват за детоксикацията на организма и усвояването на минералите, а така също и нормализират pH.

Грейпфрут – богат е на витамин С и антиоксианти, които помагат на черния дроб да изведе токсините и канцерогенните вещества. Съдържащият се в грейпфрута глутатион очиства този оргат от теките метали и неутрализира свободните радикали.

Ябълки – съдържат флаваноиди, които се борят ефективно с възпалителните процеси, а пектинът възпрепятства образуването на токсички вещества в дебелото черво. Две ябълки на ден помагат за намаляване на лошия холестерол и очистват кръвта.

Зеле, броколи, карфиол – съдържат жизнено важни ферменти, които не само чистят черния дроб, но и подпомагат извеждането на тосичните вещества от организма, възпрепятстват образуването на канцерогени, а така също намаляват рискът от развиване на онкологични заболявания.

Цвекло – засилва и стимулира функцията на черния дроб благодарение на съдържащите се в него флаваноиди и бетакаротин. Това е достатъчна причина да не бъде подминавано във всекидневното меню.

Авокадоако прибавяте в менюто си по-често авокадо, организмът ще бъде подпомогнат в изработването на антиоксиданта глутатион, който е необходим на черния дроб за регенерацията и изчистването на вредните вещества. Два плода авокадо на седмица ще ви накарат да се чувстват по-добре.

Чесън – съдържа голямо количество алицин и селен, които добре извеждат от организма някои отрови, а така също и излишния естроген. Няколко скилидки чесън на ден задействат механизма на самоочистване в организма, намаляват нивата на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта.

Орехи – те са богати на глутатион, аминокиселината аргинин и омега 3 мастна киселина. Полифенолите в тях помагат добре за защитата на клетките на черния дроб от увреждане и нормализират неговите функции.

Зехтин – нерафинираният зехтин е богат на феноли и съединения, възпрепятстващи възпалителните процеси. Мазнината в зехтина подпомага черния дроб за детоксикацията на организма. Подобри свойства имат още студено приготвените ленено и конопени масла.

Куркума – възстановява ефикасно възстановяването на черния дроб и го защитава от увреждания. Освен това, тя подобрява функциите на пикочния мехур и стимулира изработката на жлъчни вещества.

 

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles