10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Пристигнаха шест пъти по-малко ваксини срещу COVID-19 от очакваното

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще си сложи инжекцията пръв, имунизациите започват от 27 декември във всички страни от ЕС

Близо шест пъти по-малко ваксини срещу COVID-19 от очакваното пристигнаха у нас днес, на 26 декември. Преди обяд бяха доставени 9750 дози, които вече се съхраняват във фризера на „Бул Био“. Те са от производството на „Pfizer/BioNTech”. Като се има предвид, че всяка една от тях е двуфазна, т.е. поставят се по две дози на човек, това означава, че количеството към момента ще стигне за 4875души. Според плана на МЗ първоначално трябва да се васинират медиците и възрастните хора. По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов през януари се очаква да пристигнат още 57 750, за да се достигне количеството от 62 500 дози.

В Пловдив ваксините бяха доставени с бус за кремвирши

„Аз ще бъда първият ваксиниран, заяви Ангелов. – Започваме логистиката за разпределяне на дозите ваксини на териториите на 6 региона в страната”, допълни той. От доставените количества бяха закарани в Пловдив и Бурга. В Пловдив ваксините пристигаха в бус за кремвирши и под охрана.   

В тези два града и столицата ваксинациите започват едновременно от утре, неделя, 27 декември.  Останалите региони започват имунизации на 28 и 29 декември. Във Враца и Велико Търново ще получат ваксините си на 28 декември.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles