20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Проблемът малка сватба – как да го разрешим?

Някои искат по-малка сватба без много гости. Въпросът обаче опира до родата и кой във фамилията определя правилата за съдбовните моменти. Ако доминира патриархалният ред, то бъдещите младоженци, неизбежно ще трябва да се съобразят с главата на фамилията. Ако обаче те са свободни сами да взимат решения, малката сватба, с по-малко гости може да бъде дори по-запомняща се от големия и шумен купон.

Най-напред за нея е необходимо да бъде избрано мястото за тържеството. Някои ангажират малкото и уютно кафене, в което годениците са се срещнали за пръв път. Други предприемат смелото решение да изведат гостите извън града, например на пикник в гората, в планината, край морето. За почерпката с храна и питиета кетърингът е отлично решение, макар и той да е поднесен по подходящ начин, като за „туристи”. Например, върху всяко одеяло с покривка на тревата, може да бъде сервирана пикник-кошница с почерпка. Ако сватбата е в парк с оформени места за палене на огън, барбекюто е отлично решение. В приготвянето му, освен готвачът от наетата фирма, може да се включи кумът, кумата, младоженците, дори да бъде обявен конкурс за най-вкусна мръвка.

Тържеството тип пикник трябва да бъде съобразено с възрастта на някои от гостите, защото е твърде неудобно 70-80-годишните баби и дядовци на младата двойка да седят върху одеяло на поляна. Ако обаче има и възрастни роднини, но младите искат да са сред природата, сватбеният обяд може да бъде на обща дървена маса с пейки – така, както в миналото хората са ознаменували това събитие в селата. Могат да се наемат и отделни пластмасови маси и столове за поляната, но материалът не хармонира с природната среда. Това правило важи и, ако тържеството е край морето.

В чужбина, най-вече в САЩ, съществува практика за малки сватби да се наемат апартаменти от типа на студиата или хангари, които не се използват по предназначение, а се отдават под наем от собствениците за различни събития. За целта те са добре изчистени и обзаведени с типичните за такива помещения стелажи, плотове, тип работни и прочие приспособления, които се използват за сервиране.

Сватби се правят и в пещери, но тази практика в България е ограничена само до подписването пред служебното лице.

Фуршет или обяд – това избират младоженците. Фуршет произлиза от вилица на френски езек. В етикета означава ястия, независимо солени или сладки, с размера на малки хапки за хапване наведнъж. У нас той е пердпочитан като начин на сервиране за делови срещи, тъй като няма места за сядане и така се осъществяват повече полезни бизнесконтакти. Затова, традиционна остава сватбената трапеза с всички блюда на нея – от ордьоврите до десертите.

Малката сватба съвсем не е повод да се откаже човек от романтична и красива церемония. Точно обратното, тя може да бъде още по-трогателна от големите сватби. Ако пък и за тържеството е избрана вечерта, то атмосферата може да бъде необикновено завладяваща със свещи на масите или фенери, ако е на открито.

Колкото до програмата, освен професионални аниматори, музикални водещи, във всяка фамилия има зевзеци, които с радост биха се отзовали да поддържат доброто настроение на гостите.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles