10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Програма за смартфон открива болести по растенията

Устройство за смартфон открива болести по растенията. Авангардната и полезна за фермерите, дори за любителите – градинари технология е разработена от учени на  университета в Северна Калифорния (САЩ). Чрез нея хората ще могат да поставят точната диагноза на насажденията си независимо къде са те – дали са саксийни в стаята, в градината или на полето.

Технологията, за която става дума, всъщност е инсталирана на портативното устройство, което се свързва към смартфона, работи на принципа на улавянето на проби от летливи органични съединения, които растителните видове освобождават през листата. На тяхната база се дава диагнозата.

Всички растения отделят летливи органични съединения, които те „дишат“, но типът и концентрацията им се променя, ако растението е болно. Всяка болест има свой собствен характерен профил на летливите органични съединения. По този начин, измервайки типа и концентрацията, може да се определи дали едно растение е здраво или болно, както и от какво.

„Ние създадохме устройство, което се свързва към смартфона, и бързо замерва летливите органични съединения в полеви условия”, казва проф. Циншан Вей, специалист по химическо и биомолекулярно инженерство.

Към момента болестите по културите се установяват чрез молекулярни анализи, които изискват часове и се правят в лаборатория, което отнема време и създава доста неудобства особено в отдалечените от големите градове ферми.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles