12.8 C
София
понеделник, септември 16, 2024
spot_img

Проект DigiAmphorae изучава античните амфори по Черноморието

Заедно с българските учени работят и експерти от френският музей „Лувър“

Приключва изпълнението на един не само интересен, но и уникален за страната ни проект, който е насочен към изследване миналото на Черноморие и в частност на търговията с антични амфори.

Проектът, който е по програмата Еразъм+ и е на тема „Modernizing the Archaeological Higher Education – Apollonia Pontica and the Mediterranean World (DigiAmphorae)“ – 2022-1-BG01-KA220-HED-000088943, си поставя за цел да допринесе за модернизацията и достъпността на европейското висше образование в областта на археологията, историята и управлението на културното наследство.

Той включва в себе си разработване и подкрепа на иновативни подходи за преподаване и насърчаване на използване на дигитални практики в образованието и научните изследвания.

Проектът адресира и необходимостта от публикуване на голям фонд от все още непубликувани амфори, съхранявани в Историческия музей на Приморско и други музеи, за целите на специализираното висше образование.

Античните амфори имат голям научен потенциал и са фундаментални за историческото разбиране на Европа. Те разкриват важни доказателства за търговските контакти в древна Европа, по-специално в големия античен град Аполония Понтика.

Конкретният предмет на отворените образователни ресурси на проекта е дигиталната документация на антични амфори в района на Аполония Понтика. В резултат на 50-годишни интензивни археологически разкопки в района са придобити огромни колекции от артефакти, предимно от V-III век пр.н.е.

Те са от решаващо значение за подобряване и укрепване на разбирането на древната търговия, история и култура. Въпреки че са от огромно значение за историята на класическия свят в Европа, няма налични образователни бази данни за амфори.

Поради тази причина проектът DigiAmphorae се фокусира върху тази древна керамика, като същевременно използва съвременни методологии за създаване на образователни резултати, като цифрови технологии за документиране на артефакти, технологии за бази данни, интерактивна система за управление на обучението, образователни видеоклипове и други.

Партньори по проекта от българска страна са Исторически музей в Приморско (който е и координатор на проекта), Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и Студентско общество за компютърни изкуства. В международния екип са включени представители на френския музея „Лувър“ в Париж, както и Института за Югоизточна Европа към Академията на науките на Румъния.

В отделни етапи на проекта участие взема още един партньор от българска страна – Националния научен експедиционен клуб „ЮНЕСКО“.

Какво се осъществява про проекта:

1. Разработена е уникална база с данни, която е структурирана, така че да бъде от полза не само за специалисти и изследователи на античната история, но и за широк кръг от интересуващи се от тематиката. В базата е включена информация за 80 антични амфори. Същите са представени с подробна характеристика, както и богат илюстративен материал.

2. Изградена е обучителна онлайн система за управление на обучението с артефакти от амфори, подходящи за интегриране в курсове за висше образование. Същата включва 4 модула, всеки от който разглежда различни аспекти на тематиката свързана с античната история и конкретно за изработката и използването на амфори.

3. Изработена е поредица от обучителни филми, които са публично достъпни през специално разкрития по проекта канал в YouTube.

4. Опитът на различни специалисти, както и обмяна на мнения и нова информация са осъществени в рамките на проведеното през първата половина на м. юли 2024 г. в Приморско „Лятно училище на терен“ . Същото е последвано от голяма международна конференция, в която участват видни специалисти от Франция и Румъния.

Важно е да се отбележи, че всички изработени по проекта продукти са с напълно безплатен за ползване характер. Те са публично достъпни. Освен това са структуриране на 4 езика – български, френски, румънски и английски. Богата информация се съдържа на интернет страницата на проекта: https://digiamphorae.eu

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles