8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Прокуратурата разследва „лечител“ на рак с белина

Нелегалната „лаборатория“ за лек-менте е била в бургаски гараж

Районтата прокуратура в Бургас разследва самозван лечител, който продава препарат с белина за лечение на рак, аутизъм и редица други заболявания. Това съобщиха от там и уточниха, че тя се е самосезирала по журналистическо разследване на БТВ. По случая е образувано досъдебно производство. Самата „лаборатория“ е била в гараж в Бургас и вече е запечатена от полицията.

Светослав Стаматов е търгувал цяра чрез сайта си в Интернет, който е блокиран от полицията, а пратките той изпращал по голяма спедиторска фирма. Така той е действал малко повече от година и полоивина.

„Към разтвор на белина той е добавял лимонтозу, поясни за „Монитор“ д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор. Тази комбинация е опасна и може да разяде вътрешните органи“, подчерта той и уточни, че „лечителят“ няма нито медицинско, нито фармацевтично образование.

Болни, които са си набавили вече лекарството – менте звъняха цял ден вчера в министерството на здравеопазването, за да питат какво да правят с останалите им количества. Отговорът беше само един: Изхвърлете ги! Опасно е!

Самата себестойност на продукта е равна на стотинки, а в уеб страницата си бургазлията го е продавал по 45 лв. за 200 мл.

По данни на Американската агенция по лекарствата и храните снамо в САЩ са починали 7 души от подобни препарати на основата на белината, а стотици други са получили сериозни здравословни проблеми. Агенцията предупреждава на сайта си за опасния препарат още на 12 август.

Експертът по обща и неорганична химия към БАН Нина Нанкова обясни, че въпросният продукт е по-опасен от белина. Според нея той е силен окислител, който при взаимодействие с вода образува киселини. Може да предизвика сериозни

раздразнения, изгаряния на очите и носната лигавица. Зависи от приетата доза и разреждане. Нанкова посочи, че в зависимост от погълнатото количество продуктът може да бъде смъртоносен.

Въпросният разтвор, произвеждан в бургаския гараж е известен като ММС (от англ.: Miracle Mineral Supplement, Miracle Mineral Solution, Master Mineral Solution или MMS). Това е разговорното наименование на воден разтвор от 28% натриев хлорит (NaClO2) в дестилирана вода. По същество продуктът съдържа същите съставки, които и индустриалните обезцветители (белина) преди „активация“ с хранителна киселина. Понятието е въведено от Джим Хъмбъл през 2006 г. в самоиздадената му книга „Чудотворният минерален разтвор на 21 век“ (The Miracle Mineral Solution of the 21st Century). По-разредена версия на разтвора се продава под търговското име Хлорин диоксидов разтвор (Chlorine Dioxide Solution, CDS).

ММС се рекламира като лек срещу ХИВ, малария, вирусен хепатит, H1N1 грипен вирус, настинка, акне, рак, аутизъм и др. Не са провеждани клинични изпитвания, които да предоставят доказателства в подкрепа на тези твърдения, основани единствено на анекдотични разкази от книгата на Хъмбъл. Дистрибуторите на разтвора понякога определят ММС като средство за пречистване на водата, за да заобиколят регулациите за медицински продукти.

Когато лимонена или друга органична киселина се използва, за да „активира“ ММС, както е посочено в инструкциите му, се образува течен разтвор, съдържащ хлорен диоксид (ClO2) – силен окислител, използван за пречистване на вода и избелване. През 2010 г. директорът на Информационния център за отрови на Нови Южен Уелс предупреждава, че използването на продукта е „малко като да пиеш концентрирана белина“, а използвалите разтвора проявяват симптоми, съответстващи на разяждане, като повръщане, стомашни болки и диария. Натриевият хлорит, основна съставка на ММС, е отровен химикал, който при поглъщане може да предизвика остра бъбречна недостатъчност.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles