5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Пролетната умора удря потентността

^^ Покачването на температурата намалява интелекта

^^ Преборват я плодовете, зеленчуците и отказването на пиенето

Пролетната умора се характеризира с обострена психика и депресии. Тя обаче удря и потентността, предупредиха сексолози. Преходът от зимните месеци към пролетта поставя организма под напрежение, което става още по-силно, когато времето от топло към студено и обратно е често. Към проблема се прибавя и недостигът на витамини и сезонното хормонално пренастройване, в резултат мнозина стават апатични или раздразнителни, според темперамента, но изтощението е налице и за двата типа. Именно това състояние се нарича пролетна умора. Тя може да бъде придружена с главоболие или неустойчиво кръвно налягане, както и със снижена работоспособност и намалена концентрация. Повече зеленчуци, плодове и спорт срещу пролетната умора препоръчват специалистите по хранене и диететика.

„Добре е в края на зимата и началото на пролетта да се премине към растителен режим на хранене за известно време. Периодът е подходящ, тъй като съвсем скоро започват и Великденските пости. Така човек ще подпомогне изчистването на организма от натрупаните вредни вещества през зимата”, каза проф. Донка Байкова – специалист по хранене и диететика и университетски преподавател. Тя препоръчва три дни да сме само на плодове и зеленчуци, които могат да бъдат както сурови, така и сготвени, но с малко сол, не повече от 1,5 грама. Тъй като те сега са предимно оранжерийни, особено салатите и са с пестициди и нитрати,  трябва да се накисват предварително за около четвърт час във вода с 1 лъжица сода за хляб. Кореноплодните като репичките и цвеклото трябва да се белят.

Проф. Байкова препръчва на четвъртия ден да се хапват пълнозърнести храни и извара, а на петия и шестия ден да се консумира риба. На седмия следват  варивата, тъй като те са богати на омега 3 мастни киселини. Независимо какво е основното ястие на обяд през деня, на трапезата трябва да присъства салата. Дневно трябва да се приемат поне два плода. Плодовите чайове също се препоръчват, но алкохолът, дори под формата на леки бели вина трябва да се изключат. 

„Симптомите на пролетната умора приличат на грипните, но без температура – болки в ставите, намалена работоспособност, активност, липса на добра памет и тонус, каза още проф. Донка Байкова. След зимата имунитетът е отслабнал. Затова човек не бива веднага да преминава на строги диети”, допълни тя.

Освен да се храним здравословно, съветът на специалиста е да не си лягаме преяли и да спим не по-малко от 8 часа. Спортът и туризмът в никакъв случаи не би трябвало да се пропускат. Добре е денят да започва с гимнастика още от вкъщи. При хората с понижена имунна система пролетната умора може да предизвика косопад, проблеми с ноктите, кървене на венците и проблеми със зрението, предупредиха специалисти по кожни заболявани

Следвай ме – Здраве


Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles