8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Промяна на датата, детските ясли и градини ще станат безплатни от септември 2022 година

Промяна на датата ще има, от която детските ясли и градини ще станат безплатни. Предвижда се това да се случи от септември 2022 година. Това стана ясно от изказване на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков пред Нова телевизия. Решението за по-късното въвеждане на мярката е продиктувано както от цикъла на учебната година, така и от нуждата да се изчистят въпроси като компенсациите на родителите, чиито деца не са приети заради липса на място. Така, детските ясли и градини ще станат безплатни от септември 2022 г., а не от 1 януари, както беше обявено първоначално.

Причината е, че няма готовност мярката да влезе в сила веднага и затова ще остане за новата учебна година заедно с въвеждането на безплатни учебници за всички класове.

„Въвеждането на безплатни градини не е въпрос на липса на пари, за тази мярка са неоходими около 200 млн. лв., това не е непосилна сума за бюджета. Но трябва да се изчистят различни въпроси като например в какъв размер да се компенсират родителите с деца, които не са били приети на градина“, обясни министър Гьоков ефира на Нова телевизия. Няма начин на едните да е напълно безплатно, а другите да не бъдат компенсирани, допълни той.

Градините ще станат безплатни с промяна на закона за местните данъци и такси. Споразумението си поставя за цел и осигуряване на достатъчен брой на ясли и детски градини в градове с недостиг, какъвто е столицата.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles