10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Противогрипните ваксини за пенсионери стават безплатни

Противогрипните ваксини за пенсионери стават безплатни от следващата есен. Това е залегнало в Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., която Министерският съвет прие днес. Това ще важи за хората над 65 години и ще се поставят от личните лекари.

В България имунизационният обхват с грипни ваксини е нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 – 2,61 процента), е отбелязано в доклад към програмата. Тези изчисления са направени на базата на извършени продажби, а не на реално приложени дози, които вероятно са по-малко. Основна причина за това е, че грипните ваксини са включени в списъка на препоръчителните имунизации в Наредба номер 15 от 2005 г. за имунизациите в България, закупуват се от пациента и се прилагат срещу заплащане, посочиха от пресслужбата на кабинета.

С приемане на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип се цели да се намали заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. възраст. Целта е и да се повиши информираността на населението за риска от грип и свързаните с него усложнения и начините за предпазване, допълват от правителствената пресслужба.

От Министерския съвет поясниха, че основните дейности на програмата са насочени към осигуряване с публични средства на ваксини срещу сезонен грип за обхващане на лица от целевата група, разработване на механизми за изпълнение на имунизацията и отчет, повишаване нивото на информираност на населението за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация. С.

Необходимите средства за изпълнението на програмата са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерството на здравеопазването. Финансирането на разходите за ваксини по програмата ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles