19 C
София
неделя, септември 8, 2024
spot_img

Профилактичните прегледи – на какво имаме право?

Здравноосигурените в България могат да изгубят правото си да бъат лекувани безплатно за един месец, ако не се явят на задължителен профилактичен преглед. Това е залегнало в нормативната уредба. Наказани обаче няма. Санкцията не бива да е единствента мотивация да проверим своето здраве.

Ето на какво имаме право по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и програмата „Детско и майчинско здравеопазване”:

Най-много консултации се пологата на децата до 1 годинка

Най-много и чести профилактични процедури са предвидени за най-малките, до навършването им на годинка. Те се осиуряват по програмата „Детско здравеопазване“.

Педиатърът, към който са се насочили родителите, трябва да посети бебето у дома в първите 24 часа след изписването от родилния дом и още веднъж между 14-ия и 20-ия ден, за да види как се развива то. Всеки месец от първата му годинка трябва да измерва ръста и теглотому, както и да следи психическото му развитие. Два пъти годишно (при навършване на шестия месец и на една година) трябва да се изследват хемоглобинът, еритроцитите, левкоцитите и още няколко други кръвни показатели. Пак до първата годинка се поставят 15 вида имунизации (сред тях и реимунизации) срещу заболявания като хепатит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенца тип В, пневмококови инфекции. През шест месеца се извършват ехографски изследвания, обща оценка на слуха и зрението и др.

При децата между 1 и 2 годинки продължава следенето през три месеца на ръста, теглото и обиколката на гърдите им. Предвидени са пет имунизации. Във възрастта между 2 и 7 години пак се налага проследяване на растежа и теглото, един път годишно се прави оценка на психическото здраве и на зрителната острота (при навършването на 5-ата година). Изследват се кръвни показатели (един път, когато детето е на 3 години) и някои чревни паразити (един път годишно). Предвидени са четири реимунизации.

За 7-18-годишните е предвидено да се извърши следното, и то по веднъж всяка година: да се мери ръстът, теглото и гръдната обиколка, артериалното налягане, да се оцени физическото развитие, зрителната острота и цветоусещането, да се види има ли отклонения в развитието на опорно-двигателната система. В описания период има пет реимунизации, сред които срещу шарки и против туберкулоза.

Пълна кръвна картина за всички над 30 на всеки пет години

Задължителният годишен профилактичен преглед за всеки един здравноосигурен над 18 години предвижда: да се изчисли индексът му на телесна маса, да се направи оценка на психичното състояние, да се измери зрителната острота, артериалното налягане, да се направи електрокардиограма и да се изследва урината. С последната процедура се установяват стойностите на протеина, глюкозата, кетонните тела, билирубина. А кръвната захар се изследва, ако у пациента се наблюдават рискови фактори като хипертония, затлъстяване, наследствена предразположеност към диабет и др.

Пълна кръвна картина между 30 и 45 години

В този възрастов диапазон тя се прави и при мъжете, и при жените веднъж  на всеки пет години. Всяка година дамите се подлагат на мануално изследване на гърдите.

Веднъж на пет години мъжете над 40 се подлагат на изследване за холестерола и триглицеридите. А всички между 46 и 65 години веднъж на пет години разбират има ли проблеми след проследяване на пълната кръвна картина. Същото важи за холестерола и триглицеридите, но за мъжете над 46 и жените над 50.

Представителите на силния пол, които са над 50, веднъж на две години се подлагат на кръвния тест PSA, диагностициращ рак на простатната жлеза. А жените от 50 до 69 години отиват при специалист за мамография на млечните жлези.

За хората над 65 е задължително всяка година да разберат резултатите от пълната кръвна картина, а един път на пет години – холестерола и триглицеридите.

Специална програма е определена за наблюдението на бременните

При първото посещение акушер-гинекологът най-напред определя в кой месец е жената и кога е терминът на раждането. Установява се дали пациентката има хронични заболявания, пуши ли, злоупотребява ли с алкохола и има ли вредни навици. Важно е да се уточни и как са протекли предишните бременности, ако е имало такива.

Пак при първата среща с АГ специалиста той назначава изследване на хемоглобина, еритроцитите, левкоцитите и още няколко други кръвни показателя, както и на урината и СУЕ (това е скоростта на утаяване на еритроцитите). Същото се прави в петия и осмия лунарен месец.

Пак по време на първото посещение пациентката се изследва за сифилис, хепатит В, ХИВ вирус, изследва се и влагалищният секрет (за втори път – в деветия лунарен месец), прави се цитонамазка.

Още през първите три месеца след зачеването е предвидено да се определи кръвната група на майката и резус факторът . Ако той е отрицателен и жената е била бременна преди това, то задължително подлежи на проследяване на антителата в кръвта. Това се прави три пъти. Толкова пъти се изследва и плодът с ултразвук.

Сърдечната дейност на плода започва да се контролира от петия лунарен месец (и то ежемесечно), а по два пъти – в деветия и десетия.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles