10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Проф. Илко Гетов: Соковете променят лекарствата

„Соковете, млякото и безалкохолните, включително и газираната вода променят действието на лекарствата. Затова те трябва да се приемат с чаша хладка вода“. Това съветва проф. Илко Гетов – преподавател във Фармацевтичния факултет в София и председател на Българския фармацевтичен съюз. „По отношение на разтворимостта те се делят на водно и маслено разтворими. По отношение на водата пък, те са хидрофилни и хидрофобни“, поясни той.

За пример той посочи таблетките срещу високо кръвно налягане, които променят рязко действието си, ако ги приемем с чаша сок от грейпфрут. В тази комбинация налягането пада много бързо, организмът не успява да се адаптира и човек може да припадне от рязката промяна. Нещо повече, магистър-фармацевтът препоръчва соковете да се пият не по-малко от два часа преди или два часа след приема на самото лекарство.

„Мит е, че антибиотик трябва да се взима в комбинация с чаша кисело мляко“, каза още проф. Илко Гетов.

Някои лекарства не бива да се пият след 15.00 – 16.00 часа, за да не провалят нощния ни сън. Такива са тези, които действат върху централната нервна система. Антиалергичните препарати предизвикват сънливост, затова трябва да се вземат вечер.

„Ако не сте разбрали упътването на лекаря, който ви е изписал медикамента, не се срамувайте! Попитайте фармацевта в аптеката“, съветва проф. Гетов.

През лятото, когато температурите са високи лекарствата трябва да се съхраняват много внимателно. Те не бива да се излагат на пряка слънчева температура и всякога да бъдат в оригиналната картонена опаковка. Повечето от веществата в тях са светлочвствителни. Затова при пътуване не ги слагайте на задоно стъкло на колата или в жабката.

Таблетките са най-стабилните лекарствени форми. За разлика от тях, сиропите, особено детските са чувствителни към температурните промени. След отварянето на шишето то трябва да се съхранява в хладилника, така е и с някои суспензии и инжекции.

„Листовката е много важна. Никога не я изхвърляйте преди да се изпили лекарството“, съветва още проф. Илко Гетов.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles