13.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Проф. Тодор Кантарджиев: Бургас, Варна и Пловдив са най-засегнати от грипа

Най-голяма е заболеваемостта от грип Б в Бургас, Варна, Пловдив и някои от общините в София област, които вече обявиха грипна епидемия. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, заместник-началник на кризисния щаб за коронавируса и директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

„По отношение на грипа в момента на сайта на сайта на Националния център може да видите едно покачване на случаите, след драстичното спадане през последните месеци. От 10 години за първи път наблюдаваме толкова скоростно развитие на една втора вълна от грип Б. Досега никога не сме имали толкова големи области заети с болни от грип Б. За последната седмица в Националната референта лаборатория на центъра са доказаха 12 пъти повече случаи от грип Б, отколкото доминиращият през годината H3. За нашата страна е характерно, че различните области имат различна характеристика на грипните щамове, това се дължи на факта, че се намираме на граници и пътникопотокът при нас е много интензивен“, каза още той.

По думите му такова увеличаване на грип Б досега не е имало.

„Анализът, който правим с една система за анализ на повтарящи се епидемии, която е американска, доказва нещо много интересно. В момента от грип Б боледуват най-много децата до 14-годишна възраст и младите в трудоспособна възраст. Затова се обръщам се към сънародниците си, да вземат мерки за грипа, миене на ръце, ползване на маски и избягване на контакт с болни хора“, уточни проф. Кантарджиев.

„Най-голяма е заболеваемостта в някои области, които вече обявиха епидемия – Бургас, Варна и общините в София област и Пловдив. Също така в доста Общини има заболеваемост от грип Б в детски колективи и колективите в начални класове в училищата. В момента грип Б не дава по-различни усложнения и клиничната картина не се различава от нормалния, доминиращ през годината грип А. Намираме се в края на зимата, началото на пролетта, хората дълго време не са били на слънце не е зле организмът да бъде подсилен с витамини“, добави още заместник-началникът на кризисния щаб за коронавируса.

Според проф. Кантарджиев е малко вероятно към момента да се обяви грипна епидемия в София.

Началникът на Военно-медицинска академия генерал-майор проф. Венцеслав Мутафчийски обяви, че направените изследвания за коронавирус за последното денонощие са отрицателни. Той съобщи, че за днес в Националната лаборатория са заложени за изследване 12 проби – осем от Варна и четири от Бургас. До 10.00 часа всички проби, които пристигнат, ще бъдат заложени за изследване за днешния ден. Мутафчийски информира, че сред новоприетите болни има много чужденци – трима от Франция, хора от Исландия, по един от Германия, Румъния и Молдова.

Снимка: БНР

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles