4.9 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Прощаваме се с проф. Юлиан Вучков в четвъртък

Колегите, студентите и почитателите на популярния ТВ-водещ проф. Юлиан Вучков ще могат да се простят с него в четвъртък, на 26 септември, от 12.00 часа в храма „Свети Седмочисленици“, където ще бъде опелото му. Това съобщиха от телевизия “Евроком”, където до последно той беше водещ на предаване. Последното трябваше да бъде на живо, но малко преди това на 83-годишна възраст любимият на мнозина водещ издъхна от инфаркт. Той си отиде на 22-ри, в неделя.

Спътницата му в живота си отиде през 2017 г.

Негов приятел разказва, че професорът му се обадил по обяд, тъй като не се чувствал добре, чувствал силни болки в гърдите и не можем да се движи.

Дошлият скоро спешен екип установил, че Юлиан Вучков е получил инфаркт. Малко по-късно той издъхнал. Професорът няма деца. Диана Душкова, с която споделяше живота си почина през 2017 година.

Юлиан Вучков е роден на 31 януари 1936 г. във Варна. Негов полубрат от втория брак на майка му е Михаил Петров – актьор от Народния театър. Двамата са в лоши отношения от десетилетия и не поддържат никакъв контакт.

Вучков е завършил гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 година. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките на тема „Българската драматургия (1878 – 1944)“

Завежда кабинет по режисура в Творческия дом на актьора през 1959 – 1969, а от 1969 до 1990 е главен редактор на списание „Театър“.

Работи дълги години в Канал 1 (в предаването „Всяка неделя“), 7 дни ТВ, където създава рубриката „Храна за душата“ – предаване, посветено на проблемите и философията на човешкото съществуване. Първото си предаване „Ум робува, ум царува“ води по Канал 2001 в продължение на три години. По-късно води предаването „Размисли и страсти“ по телевизия СКАТ. До февруари 2009 г. Вучков е водещ на предаването „Времена и нрави“ по телевизия ТВ2.

Народният трибут проф. Вучков, заснет с характерният му миманс

Предаването е на живо, гостуващите музиканти свирят и пеят на живо, без плейбек или сингбек. Води рубрика „Посланията на Юлиан Вучков“ във „Вестник за жената“. В края на февруари 2009 г., Юлиян Вучков е отстранен от телевизия ТВ2, както и неговото предаване „Времена и нрави“ е свалено от ефир. Впоследствие е преместено в телевизия ББТ, където се излъчва за 4 месеца, а впоследствие напуска канала. Вучков продължава да работи в Нова телевизия в предаването „Здравей България“ като „Морален наблюдател“ един път седмично, в което 10 минути той дискутира относно морала в обществото. От 7 септември 2010 г. стартира предаването „Времена и нрави“ по телевизия „Канал 3“. През март 2012 г. напуска Канал 3 заради получени по-добри предложения от други телевизии. През 2013 г. се подвизава в предаването „Гореща точка“ по ТВ 7. През март 2014 г. предаването му „Времена и нрави“ е преместено в телевизия Евроком.

През 2017 г. Евроком снима документалния филм за Юлиан Вучков „Студиото на живота“.

Снимки: ТVNovini, Vesti, Стандарт

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles