20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

„Психея” – книга, перла на европейския декаданс вече на пазара

Книгата „Психея” от нидерланския писател Луи Куперюс е вече на бългаския книжен пазар. С основание тя се смята за една от перлите на европейския декаданс и затова е включена в поредицата „Прозата на европейския декаданс“. Проникновеният  превод от нидерлански е на Анета Данчева-Манолова, а корицата е оформена от художника Борис Праматаров, издателството е “Сонм”.

“Психея” е творба, издържана напълнов стила на символизма. Героинята, всъщност, е човешката душа с всички желания, слабости, покаяния и стремления, познати на всеки човек. Тук обаче водещ е копнежът й по Идеала и Абсолютното. Принцесата Психея има една основна привилегия, подобна на тази на Истината, а тя е да ходи гола и да има крила на пеперуда. Тя не може да лети с тях нито из царството на Настоящето, нито в това на Миналото. Точно този пункт символизира иронията на Съдбата, която всякога е жестока, но това не може да отслаби копнежа по Безкрайното, макар и то да не може да бъде достигнато.

Луи Куперюс (1863-1923) е поет, автор на исторически и психологически романи, кратки разкази, новери, приказки и фейлетони. Текстовете му са проникнати от усещането за древно и мистично, защото самият той е страстен поклонник на класическата древност. В България с преведени есета, разкази и новели, обединени в сборника „Малки загадки“ (2001 г.).

 

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles