19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Птица е наполовина мъжка, наполовина женска

Пернатото е от рядък вид, нарича се розовогърд  дебелоклюн

Ако сам по себе си розовогърдият дебелоклюн (Pheucticus ludovicianus) е доста особена птица, тъй като женските са с пера в жълто и кафяво, а мъжете в розови и червеникави цветове, в Ректор (Пенсилвания), екип от изследователи са забелязали още по-рядък екземпляр, съобщава научно-популярното издание „Muy interesante“.

Птицата има розово петно на гърдите и розова перушина на дясното крило, разкриващи характерните нюанси на мъжки, както току-що обяснихме. Но от лявата си страна пойната птица има жълто и кафяво оперение – нюанси, характерни за женските.

Изследователят Ани Линдзи веднага разбира какво е това: полумъжко, полуженско същество, известно като гинандроморф – характеристика, която често се среща в ентомологията, обикновено при пеперудите, но и при други видове.

„Беше грандиозно! Тази птица има това оперение в нерепродуктивен период, така че през пролетта, когато се появи в своето размножаващо се оперение, тя ще бъде женска „, казва Линдзи. Цветовете на птицата ще станат още по-ярки и линията между мъжката и женската страна ще бъде още по-очевидна“.

Гинандроморфите се срещат в много видове птици, насекоми и ракообразни като раци и омари. Тази птица вероятно е резултат от необичайно събитие, когато две сперматозоиди оплождат яйцеклетка, която има две ядра вместо едно. След това яйцето може да развие мъжки полови хромозоми от едната страна и женски полови хромозоми от другата, което в крайна сметка води до птица с тестис и други мъжки характеристики в едната половина на тялото и яйчник и други женски качества от другата. половината.

За разлика от хермафродитите, гинандроморфите са напълно мъжки от едната страна на тялото и женски от другата.

Следвай ме – Хоби / Шоу

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles