20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Пуснаха брошура за гей-любов в Ямболски гимназии

От РЗИ се оправдаха, че е по погрешка

Здравният министър Кирил Ананиев смята, че е провокация

Брошура със скандални цветни снимки на гей-любов и друга, разясняваща оралния секс и други нетрадиционни практики пуснаха в две елитни Ямболски гимназии – Математическата и тази за чужди езици. В езиковото школо дипляната е била раздавана от медицински служители, включително и от служителка на Регионалната здравна инспекция по време на час на класния, в който са се дискутирали въпросите на безопасния секс.

Въпросната брошура е озаглавена „Любов без последствия“, издадена е от програма на Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба среищу СПИН, туберкулоза и малария. Тиражът й е 10 000 екземпляра. Издадена е и  втора, също богато илюстрирана дипляна, озаглавена „Игри за напреднали”, в която се описва нестандартен секс. Тя е издадена по същата програма.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че не е издавано разрешение за разпространение на брошурите. От Министерството на образованието пък категорично забранили те да бъдат показвани на учениците. Независимо от това, в Ямбол те били пуснати в обръщение. От МЗ обясниха, че те са предоставени на регионалните здравни инспекции, които трябвало да ги предоставят за разпространение в кабинетите за анонимно и безплатно изследване  за ХИВ/СПИН.  Въпреки това,

 „Любов без последствия“ е давана на ученици на 14 и 15-годишна възраст от Езиковата гимназия в Ямбол. „Следвай ме” разполага със скандалната дипляна, но публикува само част от една от  по-безобидните й илюстрации. Другата,  „Игри за напреднали“ е изпратена от РЗИ-Ямбол в Математическата гимназия в града. Директорът Евгений Иванов обаче въобще, като видял съдържанието й, веднага изгорил получените количества, за да не стигнат до децата.  Колегата му, директорът на Езиковата гимназия Йордан Милков обаче разбрал, че те са раздадени едва, когато видял деца да я разнасят из коридорите на школото.

Той обясни, че осмокласниците са се запознали с рисковете от заболявания, предадени по полов път, на лекция в клас на частния ръководител, на която е присъствала и служителката на Регионалната здравна инспекция д-р Румяна Русинова.

„Самите брошури бяха получени някъде в началото на декември, може би между 5-10 декември, защото по план на класните ръководители трябваше да има една беседа, в която поканихме представител на РЗИ, мисля, че доктор Русева беше, изнесе една беседа за болестите, предавани по полов път…..Има девет бройки, които не с раздавани и не са били при учениците“, обясни Йордан Милков, директор на Езиковата гимназия в Ямбол.

Брошурите са прибрани след спешно писмо от Регионалния инспекторат, че заради скандалното им съдържание не трябва да стигат до учениците.

На брошурата ясно е написано, че се издава по Компонент 9 „Превенция на ХИВ сред МСМ“.  МСМ означава мъже, правещи секс с мъже, тази абревиатура е в обръщение вече двадесет години сред здравните власти и доброволците, работещи за пропагандирането на безопасен секс. Оказва се обаче, че не всички служителите от РЗИ – Ямбол независимо, че са лекари по образование, не са наясно с това обозначение.

Директорката на инспекцията д-р Лиляна Генчева заяви, че брошурите не би трябвало да бъдат раздавани на учениците. От изказването й пред БТВ стана ясно, че служителката й д-р Румяна Русинова е направила това самоволно.

„Мисля, че съдържанието им е като на всички други, които съм раздавала, заяви Русинова. На въпроса дали би дала такава дипляна на детето си, тя отговори: „Детето ми е информирано за всичко“.

Междувременно Министерството на здравеопазването започна ведомствено разследване, как брошурите са стигнали до учениците, след като са предназначени за друга целева група.

Здравният министър Кирил Ананиев също бе категоричен, че те е са предназначени за ученици, а за целевата група МСМ. Той окачестви разпространението им сред децата като провокация и заяви, че виновните ще бъдат наказани.

„Все още нямаме пълна информация по случая. Но това, което разбрахме, е, че чрез медицинските специалисти, които са в здравните кабинети в училище и които не са на подчинение на директорите, е разпространявана брошурата в повечето случаи“, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles