10.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Пълнен шаран със зеленчуци и сметана

Здравословно и изключително вкусно блюдо за никулденската трапеза, гостите ще искат допълнително

Никуден е един от зимните празници, истинско предизвикателство за кулинарките, които иска и да спазят традицията, поднасяйки шаран, и да не се повтарят по отношение на миналогодишното му приготвяне, и да впечатлят и гостите, и домашните.

Най-доброто за трапезата в АВАНТИ – ТУК

За да избегнете всички тези затруднения, „Следвай ме” ви предлага едно здравословно и изключително вкусно блюдо за празничната трапеза. Посочената рецепта е за 4 порции, но със сигурност трябва да удвоите, че и да утроите количеството, тъй като е ясно, че и гостите, и домашните ще искат допълнително. С така приготвения шаран можете да сервирате, пак по традиция, бяло вино. Традициите обаче могат и да се нарушават, смело наливайте и червено. Продукти на изгодни цени, богат асортимент и отлично качество можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти: шаран – 1 брой, кромид лук – 2 глави, морков – 1 голям или два по-малки, чесън – 2 скилидки, сметана – 6 супени лъжици, лимонов сок – 2 супени лъжици, сол – на вкус, черен пипер смлян – на вкус, зеленини – н вкус.

Приготвяне: Шаранът се изчиства от люспите. Това става по-лесно, като натъркате рибата със сол и я пуснете за 2 минути с кипяща вода. Коремчето й се разрязва внимателно и се отделят вътрешностите. От главата ще махат мехурите, рибата се измива добре. В областта на гърба нарежете рибата от двете страни с остри, коси нарези през 2-3- сантиметра. Полейте рибата отвън и отвътре с изцеден лимонов сок. Към него можете да добавите и подправки по желание. Оставете шарана за известно време, за да се маринова леко.

Изчистете лука и моркова. Едната глава лук нарежете на тънки четвъртинки. Морковът рендосайте на едро ренде. Магданозът измийте и нарежете на ситно. Половината от нарязания лук, морковът и магданозът отделете в отделен съд. Смесете в чаша сметаната със смачкания чесън, солта и пипера. Половината от този сос сложете в нарязаните зеленчуци и разбъркайте. Това е за плънката на шарана.

Сложете я в коремчето на рибата. С лист фолио за печене, намазан с растително масло, застелете тава и сложете върху него другата глава лук, нарязана на колелца. Върху лука положете напълнения шаран и го намажете с остатъка от соса. Загърнете, „пакетирайте” рибата с фолиото и закрепете края му така, че да не излиза от соса. Печете шарана на 190°С в продължение на един час.  20 минути преди завършека на печенето махнете горната част от фолиото, която го загръща, за да се запече до златиста коричка.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles