19 C
София
неделя, септември 8, 2024
spot_img

Първият наш хеликоптер литна с пациентка

Взе я от Шумен и я докара в София, жената е в тежко състояние, вече е хоспитализирана във ВМА

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) реализира първата си мисия днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Месеци, след като у нас пристигна първият медицински хеликоптер, у нас бе извършена първата спешна спасителна операция по въздух. По сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха е изпратен медицинският екип д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев. Сигналът е подаден към ЦСМПВ в 7:30 часа. Хеликоптерът е излетял в 8:02 ч., а в 8:45 ч. спира за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9:17 ч. В 9:42 ч. хеликоптерът каца в областната болница в Шумен, за да транспортира пациентка до София.

Първата мисията днес е от т.нар. hospital to hospital. Жената,  която е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ-Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. Оттам е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия.

По-късно оттам казаха за БТА, че състоянието на транспортираната от Шумен до София, е тежко състояние и се извършват всички необходими изследвания.

Директорът на болница „Св.Екатерина“ проф. Димитър Петкова заяви, също за БТА, че акцията за първи път се извършва от български екипаж, като времето, за което е извършено транспортирането на пациента от хеликоптерната площадка до линейката, е било три минути. Пациентката се е нуждаела от допълнителен апарат за обдишване, кислородна бутилка и друга апаратура, за което е необходим екип. Затова точно такъв екип от болница „Св. Екатерина“ я е придружил от площадката до линейката, допълни той.

Транспортирането с хеликоптер на пациентката от Шумен се е наложило заради трудности в диагностиката, обясни пред журналисти управителят на Многопрофилната болница за активно лечение там д-р Димитър Костов. Той поясни, че жената е над 40-годишна и здравни консултанти са препоръчали транспортирането й до друго лечебно заведение с по-добри диагностични възможности. Управителят посочи, че в ситуацията е имало добра координация между различните институции.

„Касае се за пациентка, приета на 26 май по спешност, с неврологична симптоматика. От направените кръвни, клинични и образни изследвания не се откриха никакви патологични отклонения и въпреки провежданото адекватно лечение, симптоматиката се задълбочи, което наложи пациентката да бъде поставена под медикаментозна кома и изкуствена вентилация. Потърсени бяха консултанти от Варна, които препоръчаха пациентката да бъде в лечебно заведение с по-големи диагностични способности. Потърсихме възможности това да се случи по въздух“, заяви доктор Костов.

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков благодари на екипажа на медицинския хеликоптер (HEMS) за първата успешно изпълнена мисия. В профила си във Фейсбук Гвоздейков се обърна лично към командира на полета Юлиян Богоев, втория пилот Валери Шопов, лекаря д-р Вера Иванова и парамедика Георги Радоев. Благодарности и към онези „зад кадър”, които осигуряваха технически полета, допълва служебният министър.

По-късно през деня от ВМА казаха за БТА, че жената, транспортирана с хеликоптер от Шумен до София, е настанена в Клиниката по реанимация на лечебното заведение.

Първата спасителна мисия мина гладко, каза пред журналисти д-р Вера Иванова, част от екипа, извършил първия полет с медицински хеликоптер.

Междувременно, от МЗ съобщиха, че България ще получи следващите два медицински хеликоптера до края на годината. Втората машина ще пристигне със закъснение, а третата по график. Това уведомява производителя „Леонардо“ АД (Leonardо S.p.A.). в официално писмо до ведомството.  Вторият хеликоптер следва да бъде в България до 30.06.2024 г. Изпълнителят по договора информира, че поради закъснение в производствения процес, доставката на хеликоптер № 2 ще се забави. В договора с италианската фирма е заложен гратисен период от 60 дни, след който започват да текат съответните неустойки. Припомняме, че до момента изпълнителят е заплатил на Министерството на здравеопазването неустойки в общ размер от 69 749,17 лв.

Третият хеликоптер трябва да бъде доставен до 31 декември т.г.  От „Леонардо“ АД уверяват, че забавянето в производството на втората машина, няма да повлияе на сроковете за пристигането на третата.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles