26.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Първи български храм в ЮАР

Той носи името на свети Иван Рилски, осветен бе в присъствието на президента Румен Радев

Осветиха първия български православен храм в Южноафриканската република, наречен на името на покровителят на българския народ свети Иван Рилски. Това стана в присъствието на президента Румен Радев, предаде БТА. „Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен и притегателен духовен център за всички българи от региона”, заяви той. Държавният глава е на официално посещение в страната.

„Храмът е мястото, където можем да се утешим в моменти на загуба и скръб, където можем да изживяваме и споделяме радостни събития. Да имаме храм далеч от родината беше наша мечта за много дълго време“, каза Йордан Радкев – председател на Сдружението на българите в Южна Африка.

На освещаването присъстваха Негово Високопреосвещенство Дамаскин – Архиепископ на Йоханесбург и Претория, Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан, министърът на спорта, изкуствата и културата на ЮАР, служебният заместник министър-председател по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова и на иновациите и растежа Стефан Савов, посланикът на България в ЮАР Мария Павлова, както и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Във вчерашния ден Румен Радев проведе среща с южноафриканския си колега Сирил Рамапоса, поднесе венец и отдаде почит към загиналите в борбата за свобода и освобождение в Южна Африка, като участва и в откриването на изложбата „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация“.

Държавният глава посети българското неделно училище „Слънчо“ и се срещна с наши сънародници.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles