14.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Първи грип у нас, две деца са в болница

Малчуганите са на по 3 годинки, поразил ги е свинският щам

„Първи два случая на грип са регистрирани и потвърдени у нас от Националната референтна лаборатория. Изолирани са две проби от вида А, щама на т. нар. свински грип – пандемичен тип H1N1, ваксинален вид „Бризбейн“. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев, който е и национален консултант по микробиология. –

Едната проба е на дете на три годинки и един месец, втората – на дете на три години и три месеца. И двете проби са от Университетската многопрофилна болница в Бургас“, уточни проф. Кантарджиев.

Материалите за изследване са изпратени от районната здравна инспекция в областния център.

„Бургаските специалисти са реагирали бързо, разпознали са, че вероятно става дума за грип, реагирали с антивирусно лечение и двете деца са добре“, посочи микробиологът.

До миналата седмица случаи на грип бяха регистрирани само в Северна Ирландия и в Груция.

Вирусолозите са единодушни, че тази година грипът в Европа поради топлото време.

Най–вероятно епидемията този сезон ще бъде през февруари, а не през януари, както сме свикнали.

„Четири грипни щама и от двете групи – А и Б, ще ни ударят тази зима. На тези от група А много по-ефикасно действат антивирусните лекарства, отколкото вирусите от Б група. Бризбейн 2018 и Канзас (група А) удрят белите дробове, дихателната и централната нервна систевма“, уточни проф. Тодор Кантарджиев. За разлика от тях, при Пукет и Виктория (група Б), заболяването е по-продължително. Основната причина е, че при тях антивирусните лекарства действат много по-слабо. От тези щамове много по-уязвими са хората с проблеми в дихателната система и диабетиците, те са и по-податливи към тях.

Специалистът уточни, че независимо дали грипът е от група А или Б на първо място опасността е за бременните, възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Проф. Кантарджиев пък поясни, че на 10 000 болни от грип, един може да развие мозъчно възпаление. Сред 3 000 заразени един може да се прояви мълниеносно протичане на инфекцията, което за часове да доведе до дихателна недостатъчност.

Грипът настъпва с различна степен всяка година. Този епидемиологичен модел отразява променящия се характер на антигенните свойства на грипните вируси и последващото им разпространение зависи от множество фактори, включително предаване на вируса и чувствителността на населението.

Грипните вируси се разпространяват по въздушно-капков път чрез малки капчици, които се отделят при кихане, кашлица, говор от хора, които са заразени и се намират около нас. Заразяване с грипен вирус става след инхалиране на тези капчици.

Ако те не се неутрализират в горните дихателни пътища, навлизат в клетките на носа, гърлото и т.н., и започват бързо да се размножават. Болният отделя вируса от началото на развитие на симптомите или 24 часа преди развитието им. Вируси продължават да се отделят в рамките на 5-10 дни. Малките деца отделят вируса по-продължително. Пациенти с нарушен имунитет могат да отделят вируса няколко седмици до няколко месеца. Предаването на вирусите на грипа по контактен път (чрез допир) е доста по-рядко.

Вирусолози съветват да се имунизираме срещу щамовете и уточняват, че това е възможно и сега. Оказва се обаче, че ваксините в аптеките са свършили още в края на месец ноември.

По данни на Световната здравна организация всяка година от грип се разболяват 1 милиард души, като 650 хиляди умират от дихателни заболявания, свързани с инфекцията. От там препоръчват противогрипна ваксина на възрастните хора над 65 години, на бременните, на страдащите от хронични заоблявания и на малките деца над 6-месечна възраст.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles