11.8 C
София
четвъртък, юли 4, 2024
spot_img

Първи концерт от творби на Дора Пеячевич у нас

Хърватската композиторка е с български корени, прадедите й са се изселили в Хабсбургската империя след погрома на Чипровското възстание

Първи концерт от творби на хърватската композиторка Дора Пеячевич ще прозвучи у нас на 24 юни, от 19.00 ч. в конкатедралата „Свети Йосиф“ в София. Изпълнението ще бъде на Quarto Quartet – The Chamber Musicians of Sofia и пианистът Тодор Петров, които ще представят неизпълнявания досега у нас неин „Клавирен квартет“ и „Клавирен квинтет“. Входът е свободен. Самото събитие се осъществява с подкрепата на Никополския епископ монсиньор Страхил Каваленов, проф. Лилия Илиева, Историческия музей в Чипровци, музиканти и християни.

Името на композиторката Дора Пеячевич (1885-1923) е известно на ограничен кръг, предимно специалисти, у нас макар и то да е свързано с имената на известни и заслужили българи, участвали в Чипровското възстание. Сред тях са Матей I барон Кнезевич фон Пеячевич, паднал като войвода в България през време на сраженията против турците в Кипровец в 1688 г.  и участникът и ръководител на Чипровското въстание от 1688 г. барон Георги Пеячевич. От нейния род е и теологът отец Марко Пеячевич. Родът на Дора Пеячевич е предимно от бежанци, преселили се в Хабсбургската империя  след погрома на възстанието през 1688 г. Забележително при неговите представители е, че като католици, те са високо образовани, владеещи няколко езика и са добре приети в Европа.

Композиторката, чиито творби за пръв път публиката ще има възможността да чуе в понеделник, е дъщеря на Теодор Пеячевич, бан на Хърватия, Славония и Далмация, и на унгарската баронеса Лила де Вая.  Започва да учи музика още като дете, отначало с нея се занимава майка ѝ, която също е пианистка. Впоследствие Дора взима частни уроци в Загреб, Дрезден и Мюнхен, но се и самообразова.

Тя започва да композира от 12-годишна възраст. Творбите й са в стила на късния романтизъм. В Хърватия младата графиня обитава родовия замък в Нашице, но често пътува до Будапеща, Мюнхен, Прага и Виена понякога за дълги периоди от време. Последните три години от живота си, след женитбата си с Отомар фон Лумбе през 1921 г., прекарва основно в Мюнхен, където и умира пред 1923 година.

Композиторката с български корени си отива на 37-годишна възраст от усложнения при раждането на сина си Тео. Погребана е в град Нашице, Хърватия.

Дора Пеячевич е смятана за един от най-великите хърватски композитори. Тя е автор на 58 произведения, написани предимно в късния романтичен стил. Жанровете на произведенията варират от песни и пиеси за пиано до големи оркестрови концерти. Симфонията във фа диез минор се счита от изследователите за първата модерна симфония на хърватската музика.Последният филм на известния режисьор Звонимир Беркович „Графиня Дора” (1993) е посветен на биографията на Дора Пеячевич.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles