Първи случай на маймунска шарка в Европа

Установен и потвърден е лабораторно в Швеция, тази година не е имало друг на континента, вероятно десетки са неоткритите, смята експерт

В Швеция е открит първият случай на заразяване с новия щам на маймунска шарка извън територията на Африка, съобщи Ройтерс, като се позовава на Световната здравна организация.

Представители на шведските здравни власти заявиха на пресконференция, че става въпрос за човек, който се е заразил по време на престоя си в Конго.  

„Появата на такъв случай на европейския континент може да стимулира бързото разпространение на маймунската шарка в световен мащаб, каза Лорънс Гостин, експерт по обществено здраве и преподавател в юридическия факултет на Джорджтаун във Вашингтон. Един случай в Швеция най-вероятно означава десетки неоткрити случаи в Европа“, допълни той.

Вирусът при пациента в Швеция е от по-новият вариант генетична линия mpox monkeypox virus clade 1, който се среща извън Черния континент. Новината идва ден след като Световната здравна организация заяви, че този щам представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.

Държавният епидемиолог там Магнус Гислен поясни, че заразеното лице е пътувано до Репубрлика Конго и е било в регион, където има огнище на mpox.„Фактът, че пациент с mpox се лекува в страната, не засяга риска за общото население, риск, който Европейският център за превенция и контрол на заболяванията в момента счита за много нисък“, се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването и социалните въпроси в Швеция.

СЗО в сряда обяви епидемията в Африка за извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международна значимост, след като огнището в Демократична република Конго се разпространи и в съседни страни.  

Африканският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обяви, че епидемията от едра шарка в Централна и Източна Африка е извънредна ситуация за общественото здраве на целия континент, съобщи Би Би Си.

„Седем са случаите на mpox (маймунска вариола), установени преди две години в България“, припомни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя посочи, че заразата се предава при близък контакт, като е по-характерна за мъже, които правят секс с мъже.

Exit mobile version