17.4 C
София
четвъртък, юли 4, 2024
spot_img

Разкриха печатница за фалшиви пари при спецакция

Тя е произвеждала банкноти-менте в обръщение и през банкомат, от началото на годината са установени около 150 подобни случая у нас

 Служители на ГДБОП разкриха печатница за фалшиви банкноти след спецакция, тя е произвеждала пари в обращение и през банкомат. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.

Той обяви, че от началото на годината до момента има около 150 случая в България, в които има опити или е довършено престъпление на прокарване в обръщение на неистински парични знаци, предимно от номинал 100 лева. По думите му случаите са предимно на територията на Столична дирекция и Областна дирекция Перник. „Във вчерашния ден има задържани две лица, едното непълнолетно. Те са хванати в процес на работа и са задържани за 24 часа. Иззети са флашки и документи“, каза още Стоянов.

Той обяви, че освен принтерите, на които се изработват фалшивите пари, извършителите са разполагали с хартия и всичко необходимо. „За съжаление, в днешно време има много добра техника, която може да се купи и чрез интернет“, змаяви служебният министър.

Междувременно от полицията съобщиха, че във Велинград е задържан мъж за плащане с фалшиви банкноти евро. В събота вечерта в РУ. На МВР е получен сигнал от 51-годишен жител на град Костандово. Той се оплакал, че малко по-рано спазарил кобилата си с лице, което му платило за нея сумата от 100 лева и 500 евро. Минути по-късно продавачът на животното  установил, че 10-те банкноти с номинал от 50 евро не са истински. Екипи на полицейския участък в Ракитово незабавно предприели действия и не след дълго разбрали, че автор на престъплението е 35-годишен жител на велинградския квартал „Анезица“. Мъжът е задържан, а фалшивите банкноти са иззети. По случая е образувано бързо производство, работата продължава под надзора на прокуратурата.      

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles