12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Разкриха тайната на „Спасителя на света“

Учени обясниха защо Леонардо да Винчи е пренебрегнал законите на оптиката в стъкленото кълбо, което държи Иисус Христос

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн (САЩ) създадоха 3D модел на картината на Леонардо да Винчи „Спасителя на света“ и разкриха тайната на прозрачната топка в ръцете на Христос, символизираща мирозданието. Това предава РИА Новости, като се позовава на информация на MIT Technology Review.

Прозрачното кълбо почти не изкривява пространството зад себе си, което продължително време повдигна въпроси у изкуствоведите, защото е известно, че живописецът и изобретателят се е занимавал с изучаването на оптика.

С помощта на компютърна графика изследователите установиха, че предметът на картината – сфера с диаметър 6,8 см е направена от стъкло с дебелина не повече от 1,3 милиметра. Сферата е разположена на разстояние от 25 см от тялото на Христос.

Преди две години американският биограф Уолтер Айзексон в работа, посветена на Леонардо да Винчи изрази мнение, че художникът се е опитал да придаде на Христос и неговата сфера „чудни свойства“, отбелязвайки, че ако авторът би предал точно изкривяването, дланта зад сферата би била умалена или увеличена. След създаването на 3D модела учените са потвърдили неговата хипотеза.

Картината на Леонардо да Винчи „Спасителя на света“ дълго време се считаше за изгубена. През 2017 г. тя беше продадена на аукцион „Кристис“ за 450 млн. долара, което я превърна в най-старото произведение на изкуството в историята. Сега произведението се намира в частната колекция на саудитския принц Бадcр бед Абдула бен Мохамед ал Сауд, от когото беше откупена.

Спасителят на света (на латински Salvator Mundi) е картина, изобразяваща Христос като спасителя на света, на италианския художник Леонардо да Винчи. Картината показва Иисус в ренесансова роба, давайки благословия с дясната си ръка и държейки кристално кълбо в лявата. Съществуват около 20 други версии на картината от ученици и последователи на Леонардо.

Дълго смятана за копие на изгубен оригинал, покрит с нов слой боя, тя беше възстановена, преоткрита и включенa в голяма изложба на Леонардо да Винчи в Националната галерия в Лондон през 2011-2012 година.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles