9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Разрешиха втора бустена доза

От понеделник ще я вписват в електронния регистър, за хора над 18 години е

Министерството на здравеопазването одобри на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 за всики над 18-годишна възраст.  Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер. Тя се препоръчва горещо на хора от следните категории:

= Имунокомпрометирани;

= Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

= Пациенти на хронична диализа;

= Пациенти с онкохематологични заболявания;

= Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

 = Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

 = Възрастни хора на и над 65 г.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ (виж ТУК).

От понеделник, 27 юни, Националният имунизационен регистър ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, докато действащият европейски регламент не предвиди друго.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles