18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Ракът на дебелото черво се подмладява

  • Пациентът губи поне година от съмнението до поставянето на диагнозата;
  • Все още медицината не разполага със сигурни маркери, които да прогнозират заболяването.

„Ракът на дебелото черво се подмладява. До неотдавна се смяташе, че тази диагноза се отнася най-вече за хората над  60-годишна възраст, но вече от това заболяване страдат дори мъже и жени на 30 години”. Това съобщи проф. д-р Асен Дудов – национален консултант по медицинска онкология и началник на Клиника по Медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център по време на дискусия, организирана от  Федерация „Български пациентски форум”.  Тя се проведе в рамките на кампанията за превенция на колоректалния карцином

„От съмнението до диагнозата“.

„Независимо, че ракът на дебелото черво засяга все повече млади хора в България, той обикновено се открива обикновено с една година закъснение у нас. Това пък отбеляза  Иван Димитров – председател на Федерация “Български пациентски форум”. Причина за това не лекарите – специалисти, а лимитите при джипитата, както и тромавата здравна система, като цяло, в нашата страна”, поясни Димитров.

По думите му точно заради тромавата здравна система у нас българските болни правят всичко възможно, за да отидат на лечение в чужбина независимо от изключително добрите лекари в нашата страна.

„Колкото по-рано се открие заболяването и се приложат съвременни терапевтични решения съобразно фазата на развитието на болестт, толкова по-голям е шансът за по-голяма преживяемост и добро качество на живот на пациента”, единодушни са медицинските онколози.

„Съвременните  методи на лечение дават големи възможности на пациентите и лекарите. Дори, когато човек е в напреднал стадий на заболяването, преживяемостта се е увеличила с 80% , което означава не по-малко от пет години”, поясни националният консултант по медицинска онкология проф. Асен Дудов.

Като проблем, генетиците очертаха все още невъзможността за прогноза на сто процента на вероятността човек да развие рак на дебелото черво.

„Въпреки, че генетиката вече е много напреднала, засега все още няма сигурни маркери, които да прогнозират дали даден пациент ще се разболее от рак на дебелото черво или не“, обясни проф. д-р Алексей Савов –  национален консултант по Медицинска генетика и директор на Националната генетична лаборатория.

По думите му обаче генетиката разполага с друга възможност – тестовете, които позволявят да се определи вида на конкретния тумор и в зависимост от това да се назначи възможно най-подходящата терапия, като по този начин се повиши и ефективността от лечението.

Д-р Юлиана Патокова, специалист по клинична лаборатория и параклинични изследвания на онкологични  заболявания, обясни, че широко използваният в практиката  тест за кръв във фекалиите, не дава точен отговор дали даден пациент е с рак на дебелото черво или не, тъй като изследването може да бъде положително и при много други заболявания. Затова тя е категорична, че пациентите да не бива сами да искат и да намират начин да им с прави изследване на туморни маркери, защото те не са сигурни източници, а само насочващи или потвърждаващи.

Специалистът по нуклеарна медицина проф. Марина Гарчева посочи, че  позитронно-емисионната томография (PET/СТ) дава ценна информация за стадия, в който се намира заболяването и има изключителна роля при проследяване на самото лечение.

Като една от водещите и изключително надеждни в поседните години терапии, медицинският онколог д-р Светлана Ганчева посочи т. нар. прицелна терапия. Този медицински подход позволяла много таргетирано лечение на тумора на дебелото черво. Тя се определя след провеждането на генетични тестове и е приложима най-вече при пациенти с метастазирал КРК (такъв, който има разсейки в други органи).

Ракът на дебелото черво, наричан още колоректален карцином (КРК), е третата по честота причина за смърт от злокачествено заболяване в света и втора в Европа след рака на белия дроб. Това е второто най-често срещано онкологично заболяване при мъжете и третото при жените.

4 500 нови случая диагностицират онколозите всяка година. Това показват данните на Националния раков регистър.

Според прогнозата на специалистите около 5% от хората ще развият рак на дебелото черво през живота си, което означаваедин на всеки 20 мъже и една на всеки 35 жени.

************

Дискусията в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център се проведе с подкрепата на Merck.

Merck е водеща научна и технологична компания в областта на здравеопазването, природните науки и високотехнологичните материали. Около 50 000 служители по целия свят посвещават труда си да разработват технологии за удължаване и подобряване на качеството на живот – от биофармацевтични терапии за лечение на злокачествени заболявания и множествена склероза, най-съвременни системи за научни проучвания и производства, до течни кристали за смарт устройства и LCD телевизори. През 2014 г. Merck реализира продажби на стойност 11.3 млрд. евро в общо 66 държави по света. След придобиването на Sigma-Aldrich, Merck ще присъства на пазара в 67 държави.

Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център е модерно болнично заведение за комплексно и високотехнологично лечение на ракови заболявания. Лечебното заведение е част от здравната верига на Аджибадем –  една от най-големите медицински структури в Турция и региона. Глобално веригата принадлежи към базираното в Малайзия публично дружество IHH Healthcare Berhad – световен лидер в предоставянето на висококачествени здравни услуги.

Оборудван е с 2 апарата за лъчелечение от най-висок клас и система за брахитерапия. Най-голямото предимство на болницата е фактът, че всеки пациент е обект на персонализиран подход и цялостно обхващане на здравословния му проблем – от поставянето на диагнозата, през цялостния протокол на лечение, наблюдение и контрол на болестта след изписване. В Онкологичната болница са обособени клиники по: Медицинска онкология; Лъчелечение и радиохирургия; Нуклеарна медицина; Образна диагностика; Клинична патология; Гастроентерология с модерен ендоскопски сектор.

 

Следвай ме – Здраве

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles