-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Ранното ставане гони депресията

Хората със сърдечна недостатъчност са по-податливи на нея

Ранното ставане намалява риска от депресия с 23 процента. Това съобщава изданието на Американската медицинска асоциация, позовавайки се на резултатите от проучване на екип от експерти.

За целите на изследването специалисти от университета на Болдър, Колорадо, института „Броуд“, Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет са анализирали данните за здравословното състояние на 840 000 души. Изследователите са стигнали до заключението, че депресията е свързана с предразположението на хората да спят в определени часове на деня.

Експертите са на мнение, че като си лягат час по-рано и стават час по-рано, хората намаляват риска от нея с 23 процента. Навикът да се ляга преди 23 часа е особено полезен, тъй като е свързан с понижение с 40% на риска от подобни състояния.

Оказва се обаче, че почти всеки четвърти пациент със сърдечна недостатъчност страда от депресия или тревожност, сочат резултати от изследване, публикувани от сп.“European journal of preventive cardiology“ и цитирани от „MedicalExpress“.

При хората с това заболяване е 20 пъти по-вероятно да развият някое от тези психични разстройства в рамките на пет години след диагностицирането, в сравнение със страдащите от рак, показва проучването.

„Лечението на психични заболявания при пациентите с рак (психоонкология) е познато отдавна, но терапията при пациенти със сърдечни болести (психокардиологията), все още прохожда“. Това каза ръководителят на изследването д-р Марк Люде от Кардиологична групова практика в Бремерхавен, Германия. Специалистът посочва, че пациентите със сърдечна недостатъчност се нуждаят от по-сериозна подкрепа за психологичните си проблеми.

Сърдечната недостатъчност засяга 65 милиона души по света и е по-смъртоносна от някои видове рак.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles