22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Растения, които гонят комарите надалеч

Комарите са истинска напаст през лятото. Те могат да превърнат нощите ви в кошмар и да измъчат детето. Ако те са от вида тигрови, което трудно може да се установи с невъоръжено око, могат да се окажат носители на зика, марсилска треска или лаймска болест.

Има обаче растения, които буквално ги прогонват и ви спасяват от тях, ако ги засадите в дома си.

Валериана – може да отблъсне комарите много по-добре и надалече от патентованите химически средства. Има обаче и „бонус” котките много ще заобичат вашия дом.

Турта  (тагетес) – тя отделя фитонциди, които не понасят нито комарите, нито другите насекоми.

Мента –  За комарите ароматът на мента е направо наказание, а за човека това растение служи за лекарство. Ако посадите няколко стръка сред лехите с цветя на вилата или пред къщата, проблеми с насекомите няма да имате.

Лавандула – тя може да спаси дрехите и от молци, но действа и срещу комарите. Действа дори само парфюмът с такъв аромат.

Агератум – Красивото синьо пухче, съдържа веществото колмарин, което е основна съставка на някои репеленти. Неговия аромат отблъсква насекомите. Не бива обаче кожата да се натрива с листа от растението. Засадете го в близост до лятната кухня или къта за почивка.

Други растения, които гонят комарите са:  босилек, здравец, маточина, чесън, лук, невен, индрише, орех, кедър.

Много етерични масла също държат насекомите надалеч. Може да си направите малки топчета памук, натопени в етерични масла от лавандула, евкалипт, бергамот, лимонова трева, и да ги разпръснете на няколко места в зоната за отдих.

Разбира се най – ефективно си остава да напръскате целия двор с препарат против комари, да косите редовно тревата и да не допускате на открито да има застояла вода.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles