11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Растения, с които раните зарастват бързо

Десетки растения, растящи по нашите земи имат чудното свойство да заздравяват бързо рани и да облекчават изгаряния.

Лайката е уникална при успокояване на екземи. За лечението с нея може да се използват пакетчета за чай или лайка от билков магазин.

Една супена лъжица сушена лайка (10 г.) завира в 1/2 чаша вода (100 мл.). Престоява докато поизстине. Прецежда се и докато е още топла се налага върху раната или екземата. Манипулацията се повтаря неколкократно през деня.

Предимства на лайката са, че тя е антиалергична и действа антисептично.

Дебелата Мара – листата й притежават болкоуспокояващи, противовъзпалителни, антибактериални свойства и помагат за бързото заздравяване на рани. Растението съдържа ябълчена и мравчена киселина и техните соли. Заедно с редица други вещества, прясно изцеденият сок от тях подпомага лечението на нервни нарушения, епилепсия, неспокоен сън и детски страхове. Сокът от току-що откъснатите й листа е подходящ за обезболяване при възпаления на външното и средното ухо. За целта е достатъчно да се сложат няколко капки от него в ушния канал. Народните лечители препоръчват прилагането на компреси или налагане със свежи листа от Дебела Мара при рак на кожата.

Прясно смлените листа или прясно изцеденият сок има благоприятен ефект при рани, язви, изгаряния, лунички от слънцето и много други. Намазването с прясно цеден сок от листата на Дебела Мара помага за облекчаване на болката и намалява отока от ухапвания от насекоми, независимо дали това е пчела, оса или комари.

Жълтата тлъстига е разновидност на Дебелата Мара.Тя има болкоуспокояващо и противомаларийно действие, възбуждащо центъра на дишането, тонизира гладката мускулатура на матката и храносмилателната система, засилва съкращението на сърцето, понижава кръвното налягане.

Отварата от листата и стъблото на жълтата тлъстига се приготвя, като 1 супена лъжица от билката се вари в 300 мл кипяща вода в продължение на 10-15 минути. Кисне 30 минути, прецежда се и се пие 3х1 винена чаша преди ядене. може да се приготви и запарка, като за целта 1 чаена лъжица ситно нарязана билка се залива с 1 чаена чаша вряща вода. Похлупва се и се изпива на глътки след изстиване.

Тази течност успокоява стомашните болки, намалява киселините и съдейства за бързото оздравяване на язвите на стомаха. Тя се използва още за лечение на лениви черва, високо кръвно налягане и атеросклероза, както и за стимулиране на дихателния център и регулирае на дишането при хронични белодробни заболявания с лекостепенна дихателна недостатъчност.

Алое вера– популярното стайно растения в много домове има изключителен ефект при лекуването на рани. Това чудесно растение може да се използва за лечение на изгаряния, порязвания, дразнене и възпаление на кожата.

Пулпата или гела в листото на алое съдържа нещо повече от вода. То е съставено от киселинни лепкави, органични соли, ензими, сапонини, танини, амонячни киселини, витамини и различни минерали. Локалното прилагане на гел от алое вера стимулира производството на колаген в тялото. Този процес подобрява изцелението и англогенезата (образуването на нова тъкан). Алоето съдържа алоемодин, органично съединение, което се бори с вирусите и бактериите. Ето как можете да го прилагате:

един отличен и лесен начин да се възползвате от свойствата на алое вера, е да го замразите. Ето какво трябва да направите: листо от алое вера разрешете с нож по дължина.

Изгребете цялото количество полупрозрачен гел от вътрешността и го поставете във форми за лед. Замразете във фризера. Той запазва всичките си свойства, макар и замразен. При необходимост размразете количество, колкото ви е потребно.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles