10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Растения – щитове срещу вредителите. Кои са те?

Градинарството, особено ако е любителско, е истинско наслаждение, впоследствие прерастващо в пристрастие.

Случва  се обаче човек да полага  максимални усилия за своите насаждения, но очаканият резултат така и да не идва. На какво се дължи това?

Напълно вероятно е това да се дължи на непоносими за растенията вредители, също растения, в съседство. Има обаче и полезни цветя и насаждения, които ги предпазват от неблагоприятни влияния.

Едно от полезните растения срещу вредители  по цветята и всякакви други култури е невенът. Той цъфти продължително време, като за него не се изискват особени грижи. Цветовете му съдържат фитонициди, които не само прогонват, но и убиват почвените червеи и други нежелани нашественици. Затова от незапомнени времена харата са го засаждали покрай лехите с ягоди, малини и касис.

Отвара от невен за поливане на насажденията е много добро средство срещу гъбични заболявания по бобовите култури.

За да приготвите спасителната смес,  е необходимо да разбъркате стеблата, цветовете, ако може и корените на невена (250 – 300 г) в половин кофа с вода, като преди това ги нарежете на ситно. След това в кофата се сипва топла вода (40-60 С), престоява две денонощия. Прецежда се, добавят се 40 г течен сапун и се напръскват растенията.

Осен това, настойката от невен може да предпази и луковиците на гладиолите. За целта през есента срежете стеблата и увехналите цветове на невена и ги закопайте в почвата, за да я оздравите.

 

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles