9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Регионален дискусионен форум на ЕП в Смолян

„Целенасочена подкрепа за планинските региони – възможности и проблеми“ е темата на регионален дискусионен форум на Европейския парламент, който ще се проведе в Смолян на 8 юни 2018 г. Бюрото на ЕП в България кани всички граждани и гости на планинския град и региона да се присъединят към събитието. Форумът в Смолян включва също така и поредица от различни прояви – фотографска изложба за 30-годишнината на наградата „Сахаров“, прожекция на носителя на наградата за кино ЛУКС филм „Тони Ердман“ на 7 юни, както и състезание по програмата „Евроскола“.

Дискусия с български евродепутати

Основното събитие в рамките на регионалния форум е дискусия с български членове на ЕП, която ще се проведе в 11.30 ч. на 8 юни 2018 г., петък, в Сесийната зала на община Смолян (бул. „България“ № 12). Участници в нея ще бъдат евродепутатите Владимир Уручев (ЕНП) и Момчил Неков (С&Д). Темите на панелната дискусия ще включват: увеличаване на възможностите за устойчив поминък в планинските региони, приоритетни отрасли или диверсификация на стопанските дейности, стимулиране на предприемачеството в планинските региони и външни инвестиции, предизвикателства пред планинския и алтернативния туризъм, ползите от въвеждането на термин за качество „планински продукт“, успешни практики за противодействие на демографските проблеми и обезлюдяването.

Събитието ще бъде открито от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, и Николай Мелемов, кмет на община Смолян. Присъстващите в залата ще имат възможност да зададат своите въпроси към евродепутатите. За участие в дискусията е необходима предварителна регистрация на http://epgplus.eu/qedq до 16.00 ч. на 7 юни, четвъртък.

Фотографска изложба „Те защитават нашите свободи“

Творби на четирима изтъкнати фотографи, свързани с темите свобода на мисълта, свобода на изразяването, борба с дискриминацията и борба с насилието над жени, ще бъдат изложени от 7 до 9 юни във фоайето на Родопския драматичен театър в Смолян. Изложбата, посветена на 30-годишнината на наградата „Сахаров“ на ЕП, е съвместна инициатива на Парламента и световноизвестния международен фотографски колектив „Магнум“ и отразява живота на четирима защитници на правата на човека от различни краища на света.

От 1988 г. насам Европейският парламент присъжда ежегодно наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на личности или организации, които имат изключителен принос в борбата за правата на човека по целия свят. Творбите от фотографската изложба съумяват да покажат отдадеността на тези активисти на каузата за защита на правата на човека – от правата на жените до свободата на словото, от предотвратяването на радикализацията до защита на малцинствата.

Фотографската изложба „Те защитават нашите свободи“ ще бъде достъпна за посещение във фоайето на Родопския драматичен театър от 15.00 ч. на 7 юни (четвъртък) до 15.00 ч. на 9 юни (събота). Входът е свободен.

Филмова прожекция на „Тони Ердман“

На 7 юни от 18.00 ч. в кино „Арена“ – Смолян ще бъде прожектиран филмът „Тони Ердман“, носител на наградата за кино ЛУКС на ЕП през 2016 г. и претендент за чуждоезичен „Оскар“ през 2017 г. Входът е свободен. Лентата е копродукция на Германия, Австрия и Румъния и е третият игрален филм на режисьора Марен Аде. „Тони Ердман“ изследва съвременната корпоративна култура с помощта на сложните взаимоотношения между един полу-пенсиониран баща, който обича да си прави майтапи, и неговата дъщеря работохоличка. Този „уникален портрет на отчуждени, но взаимно потискащи се баща и дъщеря е хуманен, забавен триумф“, чрез който „Аде разглежда много по-широк спектър на съвременното поведение и нрави“ („Variety“).

 

Резюме на филма: Без предупреждение един баща пристига от Германия на посещение на дъщеря си в Румъния, която работи като консултант по мениджмънт в командировка в Букурещ. Притеснен от привидната липса на радост в живота ѝ, той се представя като Тони Ердман, самозван „консултант и инструктор“, който започва да се появява неочаквано в обкръжението на дъщеря си.

Прожекцията на филма „Тони Ердман“ ще се състои на 7 юни от 18.00 ч. в кино „Арена“ – Смолян. Входът е свободен, като достъпът ще бъде с пропуски, които всеки желаещ може да получи на касата на киното от 29 май до тяхното изчерпване. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата в киносалона.

Състезание „Евроскола“ за областите Кърджали и Смолян

Европейският парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Кърджали и Смолян, което ще се състои в Народно читалище „Христо Ботев – 1871“ в гр. Смолян на 9 юни 2018 г. Отборите, класирани на първите места, ще спечелят пътуване до Страсбург (Франция) и участие в програма „Евроскола“ на ЕП през втората половина на 2018 г.

От 2006 г. насам повече от 110 български училища и над 3 600 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е уникално събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 28-те държави членки се превръщат в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург.

Практическа информация

Дискусия с евродепутати

„Целенасочена подкрепа за планинските региони – възможности и проблеми“

8 юни 2018 г., 11.30 до 13.00 ч.

Сесийна зала на община Смолян, бул. „България“ № 12

Предварителна регистрация на http://epgplus.eu/qedq до 16.00 ч. на 7 юни.

Фотографска изложба „Те защитават нашите свободи“

7 – 9 юни 2018 г.

Фоайе на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“, бул. „България“ № 8, Смолян

Вход свободен

Филмова прожекция на „Тони Ердман“

7 юни  2018 г., 18.00 ч.

Кино „Арена“ – Смолян, бул. „България“ № 8, Смолян

Вход свободен – пропуски на касата от 29 май до изчерпване на местата в залата.

Състезание „Евроскола“

9 юни 2018 г., 10.00 до 16.00 ч.

Народно читалище „Христо Ботев – 1871“

Достъпът е свободен единствено за представители на медиите.

 

 

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles